duminică, 14 aprilie 2013

Imagini spectaculoase cu cea mai mare explozie solară din acest an. Ce avertizează NASA | FOTO


Autor:  Ioana Tomescu
Oamenii de ştiinţă de la NASA au dat publicităţii imagini uimitoare cu cea mai puternică explozie solară din acest an şi avertizează că aceasta se va intensifica în perioada următoare.
Explozie solară 

1

Fenomenul s-a produs în data de 11 aprilie, la ora 9:16 (ora României) şi a avut loc în acelaşi timp cu o erupţie de plasmă solară fierbinte, cunoscută sub numele de ejectare de masă coronală (coronal mass ejection, CME). Explozia a fost catalogată de NASA drept una de clasă M6.5.



Exploziile solare din clasa M sunt de 10 ori mai "blânde" decât cele din clasa X, care sunt considerate cele mai puternice. De asemenea, exploziile din această clasă sunt cele mai slabe astfel de fenomene care pot cauza fenomene meteorologice în apropierea planetei noastre.
Erupţia solară de acum trei zile a cauzat o întrerupere temporară a comunicaţiilor radio. Pe o scală de la R1 la R5, care măsoară efectele unui astfel de eveniment, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a clasificat această întrerupere ca una de nivel R2.
Fenomenul face parte dintr-un ciclu de 11 ani al Soarelui, despre care specialiştii de la NASA spun că şi-ar putea atinge maximul în cursul acestui an.





Sursa: www.evz.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu