luni, 29 aprilie 2013

O imensa sfera luminoasa a stralucit pe cerul Spaniei


Pe 15 aprilie 2013, o sferă de lumină foarte strălucitoare a traversat cerul Madridului, uimindu-i pe astronomi şi pe observatorii ocazionali. Manifestarea luminoasă pe cer a fost atât de puternică, încât ea a putut fi observată aproape pe întreg cuprinsul ţării.

Momentul cel mai important al misterioasei lumini a fost surprins de către camerele Observatorului Hita de la Universitatea din Huelva, aproximativ la orele 23:45. Obiectul a intrat în atmnosfera terestră undeva în dreptul zonei Villamuelas din provincia Toledo, la sud-est de Madrid. Cercetătorul Jose Maria Madiedo a declarat pentru Huffington Post: „Impactul a fost atât de puternic, încât obiectul a luat imediat foc, creând o sferă de lumină gigantică, cam la 100 de kilometri deasupra Pământului”. Meteorul a trecut mai apoi pe deasupra Madridului cu o viteză de aproximativ 75 000 km/h, dezintegrându-se complet la altitudinea de 70 de kilometri.

Institutul spaniol pentru Studiul Meteorilor şi Meteoriţilor, care a urmărit evoluţia acestui obiect cosmic, l-a clasificat în categoria celor care provin din coada unei comete ce a trecut pe lângă Pământ. Explozia meteorului la intrarea lui în atmosferă a fost atât de puternică, iar emanarea energiei şi a luminii atât de violentă, încât ea a putut fi observată chiar şi din oraşele mari din sudul Spaniei, cum ar fi Sevilla, Granda sau Murcia. 
Clipul video al evenimentului surprins pe camerele de filmat poate fi urmărit aici:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu