luni, 15 aprilie 2013

Senator PNL: Gazele de sist, o mega escrocherie. Vor sa deverseze in Dobrogea deseuri radioactive

Senator PNL: Gazele de sist, o mega escrocherie. Vor sa deverseze in Dobrogea deseuri radioactive

Senatorul PNL de Brasov Sebastian Grapa lanseaza o serie de acuzatii socante la adresa companiilor care intentioneaza sa exploateze gazele de sist din Romania. El sustine ca afacerea reprezinta o "mega-escrocherie", companiile straine dorind de fapt sa intre in posesia gazelor naturale si, pe deasupra, sa deverseze in subsolul Dobrogei substante radioactive.


Senatorul PNL a remarcat ca, de peste o luna, o nava incarcata cu substante radioactive se "plimba" intre Portul Constanta si Portul Sulina. Cum deja avea banuieli asupra adevaratelor intentii ale companiei americane Chevron, care a concesionat exploatarea gazelor de sist in zona Dobrogei, a intrat la idei, dupa care a ajuns la cateva concluzii frapante.



"Tehnologia asta se bazeaza pe forarea unui put cu diametru foarte mare, pana undeva sub sisturile bituminoase, de aceea ii si spune gaz de sist. Cu totul intamplator stiu ca se plimba o nava, Flaminia, prin portul Constanta, prin portul Sulina, care are la bord nu stiu cate mii de tone de deseuri radioactive, care a plecat din Germania cu destinatia Franta, singurii din lume care neutralizeaza substante periculoase. Si aia au refuzat sa o primeasca. De ce nu au primit-o?



De ce se plimba nava aia tocmai aproape de zona unde se fac prospectiuni? De ce n-au inceput sa faca prospectiuni aproape de zona Felix sau de zona Oradea? De ce s-au apucat tocmai acolo in Dobrogea, in imensitatea campiei dobrogene?



Undeva sub Dobrogea, din ce imi aduc aminte de la istorie, eu am 40 de ani, deci am facut scoala relativ recent, exista un mare rift cretacic. Pai daca baietii astia sapa acolo, de unde stiu ca nu baga in putul forat la 1.500-1.600 de metri acele substante pentru a fi neutralizate natural de apa aia pura, existenta inca din cretacic, sub Dobrogea? Apa este singura care neutralizeaza radiatiile.



Stiu ca jumatate din substantele depozitate pe nava Flaminia sunt identice cu cele descoperite in subsolul american, unde s-au exploatat gaze de sist. Dupa ce si-au dat seama de dezastrul ecologic au facut analize ale solului si au descoperit aceste substante", a dezvaluit Sebastian Grapa pentru Ziare.com.



Investigatiile lui Grapa: Baietii astia vor sa ne pacaleasca



Senatorul PNL a devenit preocupat de subiectul gazelor de sist dupa ce s-a apucat sa verifice pe Internet declaratiile vicepremierului Liviu Dragnea, conform carora exploatarea nu comporta riscuri, dand ca exemplu situatia din Statele Unite ale Americii.



"Domnul Dragnea face niste declaratii care la un moment dat sunt contradictorii. Afirma in mai multe intalniri ca America este tara spre care trebuie sa ne uitam cu totii, ca democratia americana este perfecta si spune ca 'n-am vazut in America demonstratii impotriva exploatarii gazelor de sist si nici sanctiuni impotriva celor care se ocupa de asta'. Eu am scos de pe Net mai multe lucruri care, sincer, m-au si socat. Chevron, Exxon Mobil si asa mai departe au fost amendate cu sume foarte mari in urma a ceea ce au facut ei in asa-zisa exploatare a gazelor de sist. Au primit 11 miliarde de dolari amenda in 2011", a spus Grapa.



Apoi, el a mai descoperit ca Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) a oferit Chevron licenta de exploatare nu pentru gazele de sist, ci pentru gazele naturale. Din acest moment, semnele de intrebare au devenit tot mai multe.



"ANRM-ul, in licenta de exploatare acordata acestor societati, da dreptul la exploatarea gazelor naturale normale, nu se vorbeste despre gaze de sist. Atunci imi pun problema, ca orice cetatean al acestei republici: cum se diferentiaza exploatarea unor gaze de sist de exploatarea unor gaze normale. Interesant este ca ei exploateaza exact in zona in care exista acele rezerve de 19 miliarde de metri cubi de gaz metan", a subliniat Grapa.



Acum, senatorul PNL este convins ca asista la o "mega-escrocherie".



"Afacerea gazelor de sist urmeaza schema Ponzi sau Caritas, se bazeaza pe imagine, umflata foarte mult. Daca Chevronul care are contract cu partea de Dobrogea-Costinesti vine si spune: 'am gasit rezerve in valoare de', actiunile lui Chevron vor creste foarte mult la bursa. Sunt niste unii care vor avea foarte mult de profitat pentru ca vor fi niste tranzactionari: se vinde, se cumpara.



N-am nicio garantie ca nu exploateaza rezerva mea de gaz. In vreo 10 ani de zile o fac praf, pentru ca Romania exploateaza undeva intre 9 si 11 milioane de metri cubi pe an, dupa care constat ca n-au fost gaze de sist, ci au fost rezerva mea. Ei pleaca si singurii care castiga de aici sunt actionarii acelor societati. Eu, ca stat, pierd, imi pierd rezerva naturala de gaze, care este rezerva strategica. Eu, cand eram in clasa a saptea sau a opta, cand am invatat ce inseamna combustibil fosil, mi se spunea ca rezervele ajung pentru 40 de ani. Iata ce peste zece ani de acum incolo se implineste ce a spus profesorul meu, ce se intampla dupa aia? 



Ce vor sa faca baietii astia, care este prima concluzie pe care o tragem? Ca vor sa ne pacaleasca, sa ne scoata gazul prin conducte afara, tineti minte conducta Arad - Budapesta? Iata!



Baietii astia, multinationalele, imi aduc mie numai dezastre. Sunt 870.000 de hectare la nivel de tara concesionate, din care vreo 300.000 sunt in zona Dobrogea. Pierderea este, o data, prin scoaterea lor din circuitul agricol. Doi, potentialul turistic al zonei este mult diminuat pentru ca nu poti sa faci turism printre conducte si printre puturi. Si cea mai importanta, potentialul distructiv din punct de vedere ecologic. Daca astia devarsa acolo substante radioactive, iata tabloul unui dezastru national", si-a concluzionat Grapa teoria.



Masuri de prevedere: Tot ce aflu dau la presa, sa-si puna lumea intrebari daca ma calca vreo masina



Senatorul PNL nu se limiteaza doar la declaratii, el are de gand sa se foloseasca si atributiile sale. Luni, 15 aprilie, de la tribuna Senatului, va adresa o interpelare vicepremierului Liviu Dragnea si va solicta infiintarea unei comisii parlamentare "care sa analizeze tot ce inseamna exploatarea gazelor de sist in Romania".



"Vreau sa-i intreb daca exista vreun acord intre Romania si Germania pentru neutralizarea unor substante periculoase. In functie de raspunsul pe care il primesc, o sa merg mai departe. Daca in 30 de zile nu imi raspunde, inseamna ca are ceva de ascuns. In acest interval, eu voi continua sa-mi gasesc argumente fata de ideea lansata, ca este o mare escrocherie.



Nu-i acuz pe Ponta si pe Dragnea ca sunt partasi la escrocherie, dar ii acuz de lipsa de vigilenta. Sa-mi demonstreze ca spun prostii", a cerut Grapa.




El promite ca tot ce va afla in continuare pe acest subiect va da publicitatii, aceasta fiind si o forma de protectie personala.



"Eu incerc sa aduc cat mai multe dovezi. Pe masura ce am aceste dovezi le prezint public. Eu nu fac cum fac altii, strang niste dovezi si apoi trantesc o bomba. Ca mi-e frica... ca e posibil, eu am o familie frumoasa, Doamne-fereste, unu' din greseala ma calca pe trecerea de pietoni. 



Pe masura ce obtin argumente le arunc in presa. Daca Doamne-fereste se intampla ceva, sa se intrebe lumea: 'ia sa vedem, nu vine din cauza aia?'", a mai spus senatorul liberal.



Vicepresedinte si purtator de cuvant al PNL Brasov, Grapa spune ca nu s-a consultat cu nimeni inainte de a avea aceste declaratii. El nu crede ca partidul ii va impune sa-si schimbe pozitia, daca liberalii vor ajunge sa fie de acord cu liderii PSD in privinta exploatarii gazelor de sist.



"Eu sunt convins ca partidul nu are cum sa-mi ceara ceva care se demonstreaza a fi impotriva natiunii romane. Noi avem o gandire aerisita, nu are cum sa-mi ceara sa-mi las demersul balta si sa ma raliez pozitiei lui Ponta sau lui Dragnea. Eu le cer sa-mi aduca dovezi ca spusele lor sunt adevarate, deocamdata mi-au demonstrat contrariul", a mai subliniat Sebastian Grapa.




Grapa este la primul mandat de parlamentar, fiind membru al Comisiei juridice. El a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti. 


Sursa: http://www.ziare.com
material semnalat pe mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu