sâmbătă, 18 mai 2013

Carnea din eprubetă – un ucigaş tăcut


мясо кусок говядина
© Foto: SXC.hu

În săptămânile apropiate, la Londra va avea loc prezentarea primei cărni din istorie, cultivată într-un laborator. Potrivit experţilor, o dată cu această descoperire ar putea începe o nouă eră în gastronomie. După cum promit creatorii „cărnii din eprubetă” ea va fi la fel de gustoasă ca şi cea naturală.

Multe laboratoare din lume încearcă să găsească soluţii la problema alimentării pe planetă. Printre cercetătorii care lucrează în această sferă, se numără şi omul de ştiinţă olandez, Mark Post. El a „strâns” un biftec din bucăţi de ţesut muscular, care a fost cultivat în laborator. Cu ajutorul acestei descoperiri, profesorul intenţionează să demonstreze întregii lumi că „carnea din eprubetă” nu este un mit, ci o realitate.
Există foarte multe argumente în favoarea acestui know- how: de la reducerea consumului de apă şi energie pe planetă, până la reducerea emisiilor de metan şi alte gaze cu efect de seră, fără a mai vorbi despre renunţarea la creşterea şi sacrificarea vitelor. Susţinătorii acestei abordări sunt convinşi că poziţia în favoarea protecţiei mediului înconjurător se va consolida, deoarece cererea de carne, creşte de exemplu din cauza măririi clasei de mijloc din China şi alte ţări.
Însă, indiferent cât de zelos vor apăra susţinătorii folosul cărnii artificiale, biftecul de 150 de grame din laborator şi-l vor permite numai oameni îndrăzneţi. Producţia acestei noutăţi a costat 250 de mii de euro. Deci, dacă ne vom referi la producţia pe scară largă a cărnii artificiale, care poate fi expusă pe rafturile supermarketurilor, pentru a concura cu carnea obişnuită, acesta este un viitor foarte îndepărtat.
Într-un fel sau altul, situaţia de pe planetă legată de creşterea continuă a populaţiei, dezvoltarea oraşelor mari şi prin urmare reducerea agriculturii, mai devreme sau mai târziu îi va obliga pe oameni să înţeleagă că ei trebuie ori să devină vegetarieni, ori să consume proteine de provenienţă artificială. Iată opinia lui Konstantin Lâsenko, redactor-şef al Revistei agrare.
„Cu cât va creşte populaţia planetei, cu atât va creşte şi cererea de alimente şi calculele elementare arată că peste 50 de ani pe suprafeţele disponibile, omenirea pur şi simplu nu va fi în stare să se asigure cu proteine de origine animală”.
În conformitate cu această logică, oamenii de ştiinţă au creat mai întâi alimente modificate genetic pentru a mări recoltele şi pentru a le păstra o perioadă de timp mai lungă, apoi au clonat oaia Dolly, după aceea lumea a fost acoperită de un val de produse sintetice, artificiale şi silicon. Acum, oamenii de ştiinţă trag alarma şi spun că omenirea este supusă unor schimbări colosale la nivel genetic, care în final pot duce la dispariţia oamenilor de pe Pământ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu