duminică, 4 august 2013

Vulcanologii au descoperit „drumul spre infern”

Cercetatorii ii spun „drumul spre infern”: este calea subterana care permite anumitor vulcani sa intre in eruptie extrem de rapid, dejucand orice previziuni, se arata intr-un studiu publicat de revista Nature.

Vulcanii scuipa roca in fuziune, magma, produsa in mantaua terestra, un strat intermediar situat intre nucleul Pamantului si crusta. In drumul ei spre crater, magma se stocheaza sub vulcan in ceea ce geologii numesc „camera magnetica” si care joaca rol de rezervor pana cand presiunea atinge cote exagerate. Este momentul cand, de altfel, se produce eruptia.

Normal, magma urca incet spre camera, intarziind indelung intr-un spatiu de „halta” intermediara, undeva la cativa kilometri sub vulcan. Noul studiu sugereaza ca exista mai multe „drumuri” care duc direct de la mantaua terestra in camera magnetica. Prin urmare, vulcanul poate „exploda” in cateva luni, adica foarte repede, in interpretarea geologilor.

O echipa de specialisti condusa de Philipp Ruprecht, de la Universitatea Columbia, a studiat un scenariu analizand urmele lasate de eruptiile vulcanului Irazu, din Costa Risca, din 1963 si 1965. In cristalele de olivina, mineral creat de lava vulcanica, ei au descoperit fulgi de nichel, element prezent in manta si care denota o ascensiune extrem de rapida a magmei. Daca ascensiunea ar fi fost mai lenta, nichelul s-ar fi topit, raspandindu-se in cristale.
Cercetatorii au calculat ca magma a realizat o ascensiune de 35 de kilometri prin crusta terestra in numai cateva luni. „A existat cu siguranta un fel de poteca de la manta pana in camera magnetica”, a declarat geochimstul Terry Plank. „Noua ne place sa-i spune drumul spre infern”, a adaugat el. Olivina si nichel au fost gasite, de asemenea, in vulcanii din Mexic, Siberia si din nord-vestul Americii, dovedind, astfel, ca nu este vorba de un fenomen local, subliniaza Universitatea Columbia intr-un comunicat.
Aceste rezultate pot explica de ce seismologii detecteaza, uneori, misterioase cutremure de mare adancime (20-30 kilometri) cu cateva luni inainte de producerea eruptiei. Aceste seisme pot indica faptul ca magma isi forteaza urcarea prin cai ascunse. In acest sens, expertii citeaza eruptia din 1991 a vulcanului Pinatubo, din Filipine, sau cea a vulcanului islandez Eyiafjallajokull, din 2010.
Articol semnalat pe mail,
Multumim Mira

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu