joi, 19 septembrie 2013

AVERTISMENT METEO: Iarna care vine va fi cea mai rece din ultimii 100 de ani


Iarna care vine, conform prognozelor mai multor servicii meteorologice ruse, va aduce temperaturi anormal de scăzute în Europa şi s-ar putea să fie chiar cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani, scrie joi ziarul rus Novîie Izvestia, citat de portalul Utro. 



Potrivit prognozei, bazată pe calculul indicilor climatici, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale. În plus, în timpul acestei perioade se va produce o scădere a activităţii solare.

Un alt semn care arată că vom avea o iarnă rece este aşa-numita oscilaţie nord-atlantică, adică variabilitatea climei în Atlanticul de Nord, care se manifestă prin schimbarea temperaturii de la suprafaţa mării, scrie jurnalul.ro.

Ţările europene, cele mai afectate
Rusia nu va fi însă afectată de temperaturile anormal de scăzute, susţin meteorologii ruşi. În cele mai multe regiuni ale ţării, după cum menţionează serviciul Gismeteo, iarna viitoare, cu o probabilitate de 70%, se va încadra în temperaturile obişnuite. Excepţie ar putea face Orientul Extrem, unde temperaturile pot scădea sub valorile climatice. Din prognozele meteorologilor ruşi rezultă că cele mai afectate vor fi, ca şi anul trecut, ţările europene.

Ce spun meteorologii români: Vom avea 0 grade Celsius în noiembrie
Temperaturile medii lunare se vor situa peste mediile climatologice in cea mai mare parte a ţării în luna septembrie. În octombrie, cantitatile lunare de precipitatii vor depasi, in general, mediile climatologice, exceptand sud-estul si estul teritoriului, unde vor fi apropiate de normal. În noiembire, temperaturile aerului vor fi apropiate de mediile multianuale, iar in sud si sud-est sunt estimate valori peste cele normale. In centrul si nord-estul tarii sunt posibile cantitati de precipitatii peste mediile climatologice, in timp ce in sud vor fi, in general, deficitare.

PROGNOZA DETALIATĂ ÎN DOCUMENTUL ATAŞAT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu