joi, 5 septembrie 2013

Cauzele emotionale ale cancerului de san


spirit96

Una dintre cele mai necruţătoare boli şi îndelung mediatizate prin lupta contra ei este cancerul de sîn. Privită însă din perspectiva psihoemoţională, boala are mai multe implicaţii inconştiente rămase neabordate prin tratamentele medicale obişnuite.


Pentru femeie, sînii semnifică echilibrul fizic între capacitatea ei de a dărui şi a primi iubire. Încălcarea acestui echilibru, într-un sens sau altul, pe fondul unui şoc emoţional, poate conduce la instalarea bolii în grade diferite de intensitate. De modul în care femeia reacţionează la stres depinde refacerea sau dezechilibrarea energetică a organismului ei. Cu cît ea se adaptează mai uşor la toate situaţiile-limită prin care trece, cu atît rămîne mai echilibrată interior şi mai sănătoasă.

Emoţii negative care pot afecta sînii
Conform studiilor întreprinse de dr Carl Simonton, oncolog şi director al Centrului de Consultanţă şi Studii asupra Cancerului din Forth Worth - Texas, cancerul de sîn poate fi declanşat de următoarele situaţii:

* Dorinţa de a se  îngriji de cei dragi pînă la sacrificiul de sine; bolnavă este de regulă o persoană prea protectoare, prea "mămoasă", gospodină şi femeia perfectă, care se concentrează doar pe nevoile altora şi îşi refuză dreptul de a se pune pe primul plan şi de a-şi dărui iubire;
* Femeia dăruieşte iubire şi atenţie celor din jur cu fiecare ocazie, din dorinţa de a se hrăni cu aprecierea acestora, fără a primi însă acelaşi răspuns în schimb; nu există un echilibru între a primi şi a dărui dragostea;
* Pierderea unei persoane dragi (prin moartea acesteia sau prin divorţ, prin plecarea copiilor de acasă etc.) sau a unei slujbe ori poziţii importante în societate;
* Sentimente negative păstrate în suflet o perioadă îndelungată cum sînt tristeţea, părerea de rău; doliul individual sau colectiv (ex.: evenimente tragice - 11 septembrie/New York sau revoluţia din decembrie 1989);
* Senzaţia de "inimă rănită", regret, rană adîncă sufletească;
* Regretul femeii că nu îşi poate împlini sentimentul maternal faţă de un copil (infertilitate);
* Mariaj abuziv, dependenţă faţă de soţ (materială, emoţională etc.);
* Sentimente de vinovăţie ale femeii; nu se poate ierta pe ea însăşi;
* Imposibilitatea de a-i ierta pe ceilaţi şi de a accepta oamenii aşa cum sînt;
* Probleme legate de aspectul sînilor - femeii nu îi plac sînii săi (sînt prea mici, prea mari ori nu arată prea bine etc.) - nu se iubeşte pe sine complet;
* Problemele de sănătate apărute la sînul stîng semnifică un conflict nerezolvat cu ea însăşi ori cu o altă femeie din anturajul său (mamă, soacră, colegă, soră, şefă etc.) sau aspecte negative  legate de feminitatea sa, pe care ea însăşi sau alţii nu pun prea mare preţ; femeile care au glandele maternităţii hiperdezvoltate, punînd pe primul plan dorinţele celorlalţi în detrimentul propriilor nevoi, au cel mai des afecţiuni la sînul stîng; problemele apărute la sînul drept se referă la conflicte cu bărbaţii (tatăl, soţul, socrul, fratele, şeful etc.) sau cu propria masculinitate (tendinţa de dominare, competiţie etc.); femeile "de carieră", care muncesc enorm şi uită de nevoile personale, pot dezvolta această afecţiune. Dr Christiane Northrup consideră şi ea că această afecţiune apare la femei numai în anumite conjuncturi:
* Dacă femeia nu se simte iubită şi înţeleasă în relaţia de cuplu, se simte respinsă de partener;
* O dietă nesănătoasă, bogată în dulciuri, grăsimi şi carbohidraţi rafinaţi;
* Un mediu familial sau colegial stresant;
* Cazuri existente de cancer de sîn în familie, ceea ce înseamnă că tiparele comportamentale (percepţiile negative ale femeii) se pot transmite genetic;
* Conflictele interioare care presupun luarea unei decizii, de a alege între carieră şi familie, sau încercarea de a realiza ambele sarcini cu succes, fără a ţine seama de priorităţile personale;
* Aspectele negative legate de relaţia mamă-copil: cînd o mamă se simte respinsă sau uitată de copilul ei, cînd crede că "nu a fost o mamă bună" şi are sentimente puternice de vinovăţie etc.


Oricare ar fi însă cauza emoţională a bolii, nu trebuie uitat faptul că nu mediul exterior este de vină, ci felul în care femeia reacţionează la el. Mai mult, ea a atras situaţiile respective (un soţ care nu o iubeşte îndeajuns, o relaţie de dependenţă materială, conflicte etc.) din cauza tiparelor sale inconştiente formate în copilărie. Terapiile de schimbare a percepţiei şi de echilibrare energetică pot ajuta femeia să iasă din cercul vicios în care a intrat din cauza propriilor concepţii despre viaţă.

În fiecare clipă facem alegeri pentru viaţa noastră. Cînd învăţăm să alegem doar ceea ce este bine pentru noi, fără a arunca responsabilitatea în afara noastră, ne putem considera vindecate sufleteşte şi trupeşte, căci corpul reflectă întotdeauna, ca o oglindă, felul în care percepem viaţa, pe noi înşine şi oamenii.

Pentru a fi sănătoasă
Îmi promit:
- să fiu blîndă şi îngăduitoare cu mine însămi;
- să mă iubesc aşa cum sînt, indiferent de situaţie;
- să am grijă de mine şi să mă pun întotdeauna pe primul plan;
- să învăţ să cer ceea ce îmi doresc de la ceilalţi;
- să învăţ să refuz dacă nu-mi doresc ceva;
- să îmi fac toate plăcerile şi să mă bucur de viaţă, fiindcă merit.

Autoanaliză
- Îţi iubeşti sînii aşa cum sînt sau îi consideri respingători?
- Ţi-a fost cumva respinsă feminitatea de părinţi în copilărie sau în prezent de soţ?
- Te simţi iubită, înţeleasă şi respectată în relaţia de cuplu?
- Crezi că ai eşuat în "cariera" de mamă sau de soţie?
- Ai relaţii conflictuale cu soţul, socrii, rudele, colegii, şeful?
- Cum te înţelegi cu copilul tău?
- Ai suferit în ultimii ani un şoc puternic emoţional (pierderea cuiva drag etc.)?
- Te iubeşti atît de mult, încît să te pui mereu pe primul plan?

Cînd femeile învaţă să îşi iubească sînii oricum ar fi, cînd se iubesc pe ele cu toată dragostea de care sînt capabile şi pe care o proiectează adesea numai în exteriorul lor, cînd învaţă să îşi schimbe atitudinea faţă de ceilalţi în situaţiile-limită, alegînd numai ceea ce este benefic pentru ele, iertînd şi mergînd mai departe, sînii se însănătoşesc natural, căci ceea ce e în minte e şi în trup.

TERAPIE - O metodă miraculoasă: tehnica de vizualizare Simonton
În cartea "Getting well again", Carl şi Stephanie Simonton vorbesc despre rezultatele spectaculoase obţinute în vindecarea cancerului în clinica pe care o conduc. Tehnica folosită este o combinaţie între vizualizare interioară pozitivă şi programarea optimistă a minţii pentru viitor, utilizînd principiile psihoterapiei şi plecînd de la ideea că există o puternică conexiune între minte şi corp şi că gîndurile negative pot genera afecţiuni grave. Din perspectiva lor, pentru ca pacientul să se vindece are nevoie de schimbarea percepţiei, astfel încît emoţiile pozitive să ia locul celor negative.

Programul de vindecare are la bază procedee de relaxare mentală şi de vizualizare a organului afectat ca şi cum s-ar vindeca, zilnic, plecînd de la imaginea actuală a bolii şi pînă la vindecarea naturală. Pentru fiecare pas al procesului pacienţii sînt îndrumaţi să îşi imagineze (uneori să şi ilustreze prin desene şi culori) boala. Toate acestea au loc în paralel cu conştientizarea procesului de îmbolnăvire, astfel încît persoana afectată să înţeleagă mesajul organismului şi subconştientului său.

Invitaţie la dialog
Daniela Dumitriu este singurul consultant român Feng Shui acreditat de Feng Shui Society UK  (FSSA) şi primul practician EFT (Emotional Freedom Technique) din România (EFT-ADV) inclus în lista internaţională a practicienilor avizaţi de Gary Craig, inventatorul acestei tehnici.

Sursa: jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu