joi, 5 septembrie 2013

Protestul anti-sist de la Bârlad a fãcut înconjurul lumii

Zeci de publicatii si televiziuni de prestigiu din întreaga lume au preluat de la corespondentii Agentiei France-Presse prezenti la Bârlad, pe 1 septembrie, doleantele celor care se opun proiectului de exploatare a gazelor din sist. Stirea cã mii de bârlãdeni au iesit în stradã, alãturi de alti zeci de mii de români care au protestat în tarã pentru Rosia Montanã, a traversat lumea de la Quebec, Canada, prin Rio de Janeiro, Brazilia, spre Cairo, Egipt, si în toate capitalele europene culminând cu Bruxelles, Belgia. Ieri, o delegatie a GISC Bârlad a ajuns la Parlamentul European cu lupta împotriva gazelor din sist.
Pe 2 septembrie, deja, tot mapamondul stia despre actiunea de protest a bârlãdenilor si a locuitorilor comunei Banca împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor din sist. Publicatii si televiziuni de renume pe plan mondial au relatat despre determinarea protestatarilor de a lupta cu toate fortele împotriva gigantului petrolier Chevron, care a concesionat zãcãmintele de gaz din argilã în Perimetrul EV2 Bârlad. Unele mijloace mass-media au acordat spatii largi subiectului iar atentia jurnalis tilor a fost mai concentratã în state care au avut sau au legãturã cu subiectul gazelor din sist. Publicatiile, televiziunile si radiorile nationale din Franta, urmare a prezentei corespondentilor France-Presse la Bârlad, au fost cele care au dat cea mai mare atentie protestului bârlãdenilor. Materialele prestigioasei agentii de presã franceze si galerii foto impresionante au fost apoi preluate de publicatii din Elvetia, Bulgaria, Polonia, Portugalia, statele Marii Britanii, Belgia, dar si din Egipt, Pakistan, Canada, Statele Unite si Brazilia. Ulterior, prin agentii de presã precum Euronews, NewsDaily, FEN sau Daily-Sun, informatii despre protestul de la Bârlad organizat simultan cu actiuni similare în alte 26 de localitãti din tarã au ajuns în toatã lumea.
Cu jalba-n protap la Parlamentul European
Vestea cã actiunea bârlãdenilor, ca si a celorlalti români care au protestat pe 1 septembrie, fie împotriva exploatãrii gazelor din sist, fie împotriva proiectului de la Rosia Montanã, a fost atât de bine reflectatã în presa internationalã nu a putut decât sã-i bucure pe membrii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) din Bârlad. Ieri, o delegatie a Grupului a ajuns la Parlamentul European pentru a cere si aici respectarea dorintei majoritãtii populatiei Bârladului. “A fost o reusitã în primul rând pentru cã populatia care s-a manifestat a demonstrat cã este efectiv disperatã si înrãitã, consternatã de faptul ca guvernantii au mintit-o. Dar mai ales cã nu iau în seamã actiunile ei de opozitie fatã de gazele din sist. Noi, moldovenii, avem convingerea cã zona în care locuim va fi prima sacrificatã pe altarul purgatoriului gazelor din sist. Cetãtenii au apreciat faptul cã GISC a depãsit granitele luptei interne. Mai ales cã, astãzi, o delegatie din partea noastrã este deja prezentã la Palamentul European pentru a prezenta realitãtile triste si dure din România pe care le provoacã acest Guvern si pentru a solicita forurilor UE ca si românii sã fie protejati în aceeasi mãsurã în care sunt fracezii, englezii si alte popoare din UE. Faptul cã atâtea agentii de presã, televiziuni si ziare de prestigiu la nivel mondial au prezentat lupta noastrã si a celor care apãrã Rosia Montanã, în timp ce unele mijloace media nationale, spre rusine lor, nu au dat importantã protestului, aratã cã mesaje noastre trimise permanent cãtre exterior, cãtre lumea civilizatã, au fost receptate ca o constientizare cã luptãm efectiv doar pentru apãrarea dreptului nostru la viatã”, ne-a declarat gen. (r) Neculai Rotaru, membru fondator al GISC Bârlad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu