luni, 30 septembrie 2013

Încă un cutremur în această după amiază în Galaţi


Un seism de magnitudine 2.9 a avut loc în această după amiază în Galaţi, după ce un altul, de 3.6, a fost înregistrat în această dimineaţă în această zonă.


Cutremure succesive în Galaţi. Un sesim de 2.9 a avut loc marţi după amiază în zonă. 

Un alt cutremur crustal, cu magnitudinea de 3,6 grade, s-a produs in dimineata zilei de luni, 30 septembrie, in Sudul Moldovei, avand epicentrul in zona GALATI-PECHEA.



Seismul a avut loc la ora locala 8h01min57sec; potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul la 20 km nord-vest de municipiul GALATI (45,49 grade latitudine Nordica, 27,79 grade longitudine Estica), iar adancimea focala a fost de 5 km.



Cutremurul a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter, iar intensitatea in zona epicentrala a fost de III grade pe scara Mercalli. Seismul a mai fost resimtit la GALATI si in alte localitati din judetul Galati, precum si la BRAILA. Un alt cutremur s-a produs in aceeasi zona duminica seara, la ora locala 21h10min, avand magnitudinea 3,9 si fiind resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade.
In ultima saptamana, in zona GALATI-PECHEA din sudul Moldovei s-a inregistrat o secventa de cutremure superficiale, dintre care cele mai importante, cu magnitudini egale sau mai mari de 3,0 pe scara Richter, au fost urmatoarele:

23 septembrie, ora locala 13h08min41sec, magnitudine 3,0 si intensitate epicentrala II;
25 septembrie, ora locala 3h36min11sec, magnitudine 3,3 si intensitate epicentrala II-III;
25 septembrie, ora locala 5h50min41sec, magnitudine 3,4 si intensitate epicentrala III;
25 septembrie, ora locala 18h43min23sec, magnitudine 3,2 si intensitate epicentrala II-III;
27 septembrie, ora locala 19h11min12sec, magnitudine 3,2 si intensitate epicentrala II-II;
29 septembrie, ora locala 21h10min51sec, magnitudine 3,9 si intensitate epicentrala IV
30 septembrie, ora locala 08h01min57sec, magnitudine 3,6 si intensitate epicentrala III  

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acolo au fost instalate, pentru două săptămâni, trei staţii seismice. Constantin Ionescu a apreciat că seismele din ultima săptămână de la Galaţi se încadrează în activitatea tectonică normală şi nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.
El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant. Astfel, a mai fost înregistrat un număr mare de cutremure într-un anumit interval şi în 2005, 2011 şi 2012. Anul trecut, de pildă, au fost înregistrate opt cutremure într-o zi, cel mai mare fiind de 3,7 grade.
În intervalul 23 - 30 septembrie, s-au produs la Galaţi 37 de cutremure, dintre care nouă de peste 2,5 grade pe scara Richeter. Cel mai puternic dintre aceste cutremure a avut 3,9 grade şi s-a produs duminică, a precizat directorul INFP.
Ionescu a mai menţionat că INFP a instalat la Galaţi trei staţii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure. Staţiile au fost instalate vineri, pentru două săptămâni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu