miercuri, 16 octombrie 2013

Revolta oamenilor impotriva jafului si hotiei de la Pungesti

Oamenii protesteaza fata de trei zile si trei nopti impotriva exploatarii gazelor de sist dupa ce primarul a concesionat ilegal pentru exploatare un teren  care nu-i apartinea. Jandarmii au incercuit zona iar masinile care circula sunt verificate de politia rutiera care a organizat doua filtre unul în aval, la Moara Sima (intersectia drumului care merge înspre Pungesti si cel care duce la Bacãu) si unul în amonte (la Pungesti) si verificã orice masinã care intrã si iese. Cautã motive sã-i retinã pe cei care vin în sprijinul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti.
Tabara de rezistenta anti-Chevron - Protestatarii au facut lant uman
UPDATE Ora: 20.00 Jandarmii se retrag, protestatarii se inmultesc
Drumul este liber spre Pungesti. Pânã la urmã jandarmii au cedat si nu mai existã nicio barierã care sã împiedice oamenii sã se alãture protestatarilor din Pungesti. Au rãmas în schimb cei care pãzesc perimetrul destinat amplasãrii sondei Chevron. Între timp, din ce în ce mai multi vasluieni s-au alãturat protestatarilor din Pungesti. De asemenea, în Piata Universitãtii din Bucuresti s-au adunat aproximativ 1000 de oameni în spirit de solidaritate fatã de sãtenii din Pungesti. În acest moment, la Pungesti protestatarii cântã cântece bisericesti, coordonati fiind de protopopul Vasile Lãiu.
UPDATE Ora: 19.00 Dupa incercari repetate de a intra pe terenul concesionat, utilajele Chevron au parasit zona, anunta Agerpres.
UPDATE Ora: 17.40 Vasluieni din toate colturile judetului au venit la Pungesti
Apelul lansat de protestatarii de la Pungesti a fost ascultat si urmat de multi vasluieni. Au ajuns la locul protestului mai multe grupuri de oameni din Suletea, Bârlad, Vaslui si Puiesti. Ultimul ajutor a venit din partea primarului de la Puiesti, Costel Moraru. Însotit de mai multi consãteni acesta ajuns acum câteva minute cu pachete de mâncare pentru protestatari! De mentionat cã la proteste se aflã si copii din comunã, anunta corespondentul Vremea Noua.
UPDATE Ora: 17.2o Jandarmii au primit inatriri
Potrivit ziarului Vremea noua, pe lângã cei 250 de jandarmi prezenti la Pungesti a mai sosit un detasament de 50 de jandarmi de la Bacãu. Pe surse, am aflat cã planul jandarmilor este sã astepte venirea noptii pentru a rupe lantul uman format de protestatari, fãcând, astfel, cale liberã utilajelor destinate ridicãrii sondei.
UPDATE Ora: 17:03– Corespondentul de la ziarul local Vremea Noua a declarat pentru Nasul tv ca la aceasta ora sunt aproximativ 500 de protestatari. Acesta a mai spus ca jandarmii se pregatesc sa intervina pentru a dispersa protestatarii. Oamenii scandeaza: “Hotii! Jos Chevron! Pe aici nu se trece! Vrem sa traim”
UPDATE Ora: 17:00 – corespondentul de la ziarul local Vremea Noua a declarat pentru Nasul tv ca la aceasta ora sunt aproximativ 500 de protestatari.
UPDATE Ora: 16:00 Dupa ce au maltratat un batrân care se afla în prezent în stare grava la spital, jandarmii de la Pungesti au fost aproape sa ucida un copil. Din neatentie, probabil, acestia au dat peste un copil de 3 ani si l-au calcat cu picioarele. Acesta a fost salvat de tatal sau care s-a aruncat peste el!
UPDATE Ora:  15: 30 Scene impresionante la Pungesti. O autospeciala a pompierilor a încercat sa sparga lantul uman format din protestatari. În acel moment copiii însotii de învatatoarea Elena Dudescu s-au asezat în genuchi, blocând astfel drumul autospecialei!
UPDATE 14.51 Potrivit Vremea Noua, jandarmii au blocat drumul care duce la locul protestelor, in dreptul satului Armãsoaia.
UPDATE 14.35 Realitatea TV relateaza ca mai multor protestatari li s-a facut rau. Un jurnalist de la ziarul local Vremea Noua, doua persoane sunt in stare critica, afirmand ca jandarmii ar fi intervenit in forta. O persoana a fost luata cu ambulanta.
UPDATE 14:15 Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Moldovanu, a declarat, la Realitatea TV, ca jandarmii din zona sunt pregatiti sa evacueze protestatarii: “Se fac somatiile legale si se trece gradual la indepartarea cetatenilor din zona, folosind mijloacele legale”.
UPDATE Ora 14.00 Prefectura a transmis jadarmeriei sa foloseasca forta pentru a dispersa oamenii de la Pungesti care se opun intrarii utilajelor pe terenul destinat instalarii sondei. În aceste conditii protestatarii din Pungesti roaga vasluienii si pe toti cei din împrejurimi sa li se alature cât mai urgent!
Vremea Noua: Conform declaratiei purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, cpt. Lucian Modoranu, la Pungesti au fost masati 80 de jandarmi, proveniti atat de la Vaslui, cat si din Bacãu (acestia din urmã s-au retras in jurul pranzului). Impreunã cu jandarmii a fost prezent si colonelul Paul Smantanã, comandantul IJJ Vaslui. “Conform legii 60/1991, jandarmii au obligatia de a veghea la respectarea linistii si ordinii publice, acesta fiind motivul pentru care, la Pungesti, au fost trimise efective de jandarmi”, a declarat cpt. Lucian Modoranu, purtatorul de cuvant al IJJ Vaslui. Pe langa jandarmi, la Pungesti au fost prezente si efective ale politiei judetene si politiei locale, dar si angajati ai firmei de pazã SSG care are contract in acest sens cu SC Chevron Romania Exploration and Production SRL Bucuresti.
UPDATE 13.45 Protestatarii au facut un lant uman, stau in genunchi si se tin de mana, potrivit Realitatea TV. Acestia sunt inconjurati de un numar mare de jandarmi.
viceprimar voina vasile4529pungesti proteste a ii a zi4490
Conform Monitorului de Vaslui mai multi barlãdeni, Impresionati de spiritul civic al locuitorilor satului Silistea, comuna Pungesti, unde va fi ridicatã prima sondã de explorarea a gazelor din sist, isi vor instala corturile in zonã pentru a nu permite accesul utilajelor pe terenul vizat de investitor.
a treia de de proteste 1
a treia de de proteste 2
a treia de de proteste 3
Sursa: Vremeanoua
Primii militanti anti-fracturare hidraulicã si ecologisti din Barlad au plecat cãtre Pungesti incã din seara zilei de luni, 14 octombrie. Dupã o noapte petrecutã in jurul focurilor, in compania a circa 100 de localnici, in cursul zilei de ieri, o parte s-au reintors in orasul natal, pentru a-si face pregãtirile necesare amplasãrii in zonã a unei „tabere de rezistentã“. Barlãdenii vor sã actioneze dupã modelul din Polonia. Acolo, de mai bine de un an, mai multi localnici din arealele vizate de exploatãrile de hidrocarburi neconventionale se tin ferm pe pozitii si locuiesc, temporar, in rulote sau corturi, in functie de conditiile meteo. Ieri dupã-amizã, potrivit spuselor unor localnici din Silistea, in zona viitoarei sonde incã se mai aflau echipaje de jandarmi, insã acest lucru si nici mãcar ploaia care a inceput sã cadã la un moment-dat nu i-au speriat pe protestatari. Oamenii sunt decisi sã nu facã niciun pas inapoi de la telul lor, care este de impiedicare a inceperii lucrãrilor de foraj. Tot in seara zilei de luni, protestatarii din Silistea au primit un sprijin moral bine-venit, din partea membrilor Grupului de Initiativã al Societã- tii Civile (GISC) din Barlad, care i-a asigurat de solidaritate si de continuare, alãturi de ei, a protestelor.
De altfel, cei de la GISC au anuntat incã de sãptãmana trecutã faptul cã sambãtã, 19 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptã Anti-fracking, vor merge la Pungesti, insotiti de mai multi barlãdeni, pentru a sustine cauza celor de acolo. In aceeasi zi, Grupul va organiza si un altfel de protest in Barlad, unde sperã sã adune suficienti oameni pentru a organiza un lant uman in jurul clãdirii primãriei locale, transmitand astfel cã sunt uniti si cã nu sunt dispusi sã cedeze.
Filtre de politie pentru intimidarea protestatarilor
Politistii de la Rutierã au organizat douã baraje unul în aval, la Moara Sima (intersectia drumului care merge înspre Pungesti si cel care duce la Bacãu) si unul în amonte (la Pungesti) si verificã orice masinã care intrã si iese. Cautã motive sã-i retinã pe cei care vin în sprijinul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti. În jurul 10.00 o masinã (VS-03-DIR), cu trei tineri din Vaslui a fost opritã si controlatã la sânge. Au gãsit o fumigenã de semnalizare si nu au mai permis masinii sã plece spre Silistea. Politistii au scos pe capota masinii borcanul de zacuscã si fumigena si i-au lãsat pe tineri în asteptare. “Am luat aceastã fumigenã de semnalizare pentru cã disearã vreau sã rãmân alãturi de protestatari. Noi mergem sã adunãm vreascuri din pãdure pe timpul noptii si în caz cã ne rãtãcim vreau sã mã asigur, mai ales cã pe searã se lasã o ceatã densã. Acum suntem opriti si nu ni se permite sã trecem pânã când nu vine un expert de la arme si munitii. Nu este ilegal sã detinem asa ceva. Nu întelegem de ce nu ne-au luat pur si simplu fumigena si sã ne lase sã trecem. Probabil face parte din arsenalul lor de intimidare”, a declarat unul dintre tineri. Purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Straub a declarat cã este doar o verificare de rutinã: “ Colegii nostri de la Arme si Munitii vor verifica ce tip de fumigenã este cea detinutã de tineri. Totusi acestia merg într-un loc unde protesteazã câteva sute de persoane si vrem sã ne asigurãm cã acel obiect pirotehnic nu este periculos. Este doar o verificare de rutinã”. Faptul cã filtrul politistilor e “activ” si verificã pe toti oamenii care vin si ies din zona fierbinte, o demonstreazã si mãrturia pãrintelui Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad: “Sunt bulversat cã preotii din zona Pungestiului care vin la o întrunire clericalã la Vaslui sunt opriti, legitimati de fortele de ordine. Nu stim ce încearcã sã facã, dar nu este în regulã. Aceste intimidãri nu-si au rostul. Oricum dupã ce se terminã aceastã întrunire, mã voi deplasa la Pungesti si nu vin singur”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu