marți, 13 mai 2014

Revelatie: De ce despartirea este atat de dureroasa?

Descoperind aceasta prelegere de Sadhguru, un mistic, filantrop si yoghin indian foarte celebru in timpurile noastre, am considerat ca trebuie sa o impartasim publicului nostru. Sadhguru vorbeste despre ceea ce traim adesea, ca una dintre cele mai tulburatoare evenimente din viata: despartirea de un partener.

Prin perspectiva sa, Sadhguru reuseste sa ne ajute a ne intelege pe noi insine, mai bine. Putem sa intelegem ca acolo, in adancul nostru, in spatele amintirilor si durerilor, se afla ceva intreg si deplin si ca, oricat de grele sunt momentele, acel ceva autentic, este indivizibil si este viata!
De ce e dureroasa despartirea? Am tradus pentru voi, parti ample din aceast raspuns important pe care il da Sadhguru:


https://www.youtube.com/watch?v=YecfE3dLA00

Despratirea este dureroasa…

Trebuie sa intelegi ca ceea ce intelgi tu ca sine, in acest moment, este un mare volum de memorie. Corpul tau este asa cum este, fiindca porti memoria genetica a mamei tale, a tatalui tau. Ai nasul mamei tale, complexul tatalui tau si alte lucruri de la bunicul tau, fiindca ceea ce numesti tu ca fiind corpul tau, este un amalgam simplu de memorie. O memorie veche, traieste in corpul tau. Ceea ce numesti tu mintea mea, este 100% memorie. Asa incat, in multe feluri, esti ca o traista imensa a memoriei, spune Sadhguru.
Iar memoria te patrunde in moduri diverse. Prin toate cele 5 simturi acumulezi memorie. Ceea ce vezi, ceea ce auzi, ceea ce mirosi, ceea ce gusti si ceea ce atingi. Dintre toate aceste 5 moduri de a strange amintiri, ceea ce vezi si ceea ce atingi sunt cele mai adanci forme ale memoriei.

Cu deosebire, ceea ce atingi, creeaza un anume mod de a stoca memorie in tine. In anumite aspecte, atunci cand vrei sa te desparti de cineva, inseamna ca vrei sa rupi acea amintire din tine. Si acest lucru nu va fi usor, din diverse motive. Singurul fapt ca vrei sa treci prin aceasta despartire, inseamna ca vrei sa termini cu acea amintire. Nu neaparat sa stergi amintirea, dar pe cineva care ti-a fost partener si in multe moduri, o parte din viata. Incet - incet, incepi sa experimentezi relatia cu aceasta persoana, ca pe un bagaj pe care nu vrei sa il porti. Vrei sa inlaturi acest bagaj, dar afli ca acest bagaj nu este ceva ce porti in mod voluntar, ci ceva ce sta lipit de tine, in mod compulsiv.


Asa incat, orice sta lipit de tine compulsiv si tu incerci sa il smulgi, doare! Vezi daca poti sa te rupi de mama ta. Vezi daca poti sa te rupi de sora ta. Vei vedea ca este imposibil. In mod similar, memoria este construita in legatura cu partenra/ul tau. Nu poti pur si simplu sa scapi de acest ceva. Chiar daca din punct de vedere mental si psihologic esti echipat/a sa faci acest lucru, daca o faci, vei vedea cum tot sistemul tau va trece totusi, printr-un anume nivel de suferinta.
Foto: Shutterstock.com; cuplu, tristete
Vei vedea cum, mai ales atunci cand te rupi de partener, fie prin divort sau moarte, memoria sa din corpul tau va fi chiar mai activa si mai ales atunci cand nu este cu tine.
Si mai ales cand este vorba despre moarte, vezi cum memoria partenerului tau functioneaza in fiecare celula a corpului. Nu este doar un proces emotional si psihologic. Este si un proces fizic, asa incat divortul sau despartirea sunt ca o moarte voluntara. Ai decis sa omori ceva ce face parte din tine intr-un anume fel.
Iata aceasta intelegere a existentei si a felului cum acest sistem functioneaza, a faptului ca trupul nostru are o memorie care nu functioneaza in felul cum functioneaza mintea… caci mintea poate decide sa se razgandeasca, dar trupul nu se poate decide asemeni mintii. Cu cat introduce mai multa memorie in el, cu atat mai confuz devine. De aceea se spune pana cand “moartea va va desparti”. Asa incat, un anume tip de memorie, trupul o retine mult mai bine. Daca alegi despartirea, din orice motiv, trebuie sa intelegi ca in mod esential, inseamna ca alegi sa omori ceva din tine. Pentru ca ceea ce tu numesti sine, este un anume volum de memorie.


Cum sa treci peste aceste momente mai usor?

Multi oameni cred ca cel mai usor lucru pe care il pot face, este sa treaca repede in alta relatie de acelasi tip. Dar astfel vor cauza mai mult chin si agitatie in sistem. Este extreme de important ca trupul sa aiba destul timp pentru a lucre cu acele memorii, timp destul ca sa tina amintirile la o anumita distanta. Altfel te dedai unui spatiu unde, a devein linistit/a va devein un lucru extreme de greu de facut in viata ta. E important decfi sa treci prin acest proces asa cum trebuie, la fel cum este important sa fii in controlul fiecarui aspect din viata ta.


Doi oameni care au impartit emotiile lor, corpurile lor, senzatiile lor, despartindu-se este ca si cand s-ar rupe si ei, la randul lor in doua, avand in vedere ca memoriile lor s-au contopit. Si asta se intampla chiar si atunci cand nu mai suferi aceasta persoana, tot doare, fiindca incerci sa smulgi acea amintire care esti tu.
Dar daca fiecare dintre noi lucram mai mult la nivel spiritual, daca suntem in mod suficient conectati la interiorul nostru, reusim sa ne separam doar de partener, dar nu si de tnoi insine!

Este timpul sa intelegi deplinatatea vietii

Multe parteneriate au aceasta caracteristica: intri in relatie fiindca de unul sau una singur/a, te simti incomplet/a; dar tu esti deja un proces de viata complet, ce nu are nevoie de nicio asistenta din exterior. Asa incat, ajuns/a intr-o astfel de situatie, trebuie sa iti intorci privirea si sa vezi, este timpul sa gasesti deplinatatea acestei vieti. Este timpul sa descoperi ca aceasta fiinta este o fiinta completa, ce nu are nevoie de o asistenta externa, ca sa fie exact asa cum este.
Sa ne ducem viata intr-o societate, poate insemna ca suntem inter-dependenti. Dar existenta fundamentala si echilibrul a ceea ce suntem, spatiul a ceea ce suntem, posibilitatile fiintei noastre, sunt un proces deja complet! Existenta noastra interna este deja completa si este mai mult decat amintirea. Nu trebuie sa ne dividem si in interiorul nostru…
*Fundatia non-profit Ishafoundation, creata de Sadhguru, care ofera cursuri de yoga in intreaga lume, dar se implica si in alte activitati sociale, a primit un statut consultative pe langa Natiunile Unite, tocmai datorita activitatilor sale.

Sursa: www.garbo.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu