luni, 22 septembrie 2014

Respiratia - Un Medicament pentru o Viata Sanatoasa

Tu, prietene, stai pe o mina de aur. Ai o super-putere care se afla in stare latenta, dar care te implora sa o accesezi: respiratia. Ea nu poate suna sexy, insa respiratia ta este instrumentul cel mai fundamental pe care il avem pentru a putea trai. 

Cand am aflat prima data despre exercitiul de respiratie ce va fi relatat mai jos, am fost destul de ironic pentru ca a trebuit sa invat cum sa fac ceva cu corpul meu, lucru pe care-l faceam inca de cand m-am nascut, in mod natural. Respiratia este ceva normal, insa pentru a reusi sa iti umpli cu adevarat plamanii, este nevoie de un exercitiu, in urma caruia iti vei incarca mintea de fericire. 

Cand te culci sau nu esti atent la nimic, respiratia ta are grija de ea, ceea ce este destul de pacat. Dar conducerea constienta a respiratiei deschide o lume de magie. O lume in care devi puternic, prezent, treaz si constient. 


Aici sunt cinci motive pentru care trebuie sa-ti cunosti plamanii: 

1 Vor fi deschisi aici si acum. 

Respiratia se intampla doar in prezent, astfel incat ori de cate ori atingeti punctul de varf al respiratiei, asta trebuie sa se intample "aici si acum." Respiratia este o modalitate foarte buna de a opri gandurile negative. In loc de ingrijorarile despre trecut sau viitor, respiratia ajuta mintea sa devina interesata de senzatiile corpului si de noutatea a ceea ce "este". 

2 Va veti conecta spiritual. 

In yoga, respiratia reglementeaza si canalele de fluxul de prana, sau forta vietii, in corpul subtil. Pentru ca respiratia este intangibila, ea ne conecteaza la ceea ce este intangibil si de necunoscut in univers. Noi ne putem simti mai bine interconectati si "parte a unui intreg", atunci cand suntem atenti la respiratia noastra. 

3 Veti calma corpul. 

Fiind macinati de stresul de zi cu zi, avem tendinta de a restrange in mod inconstient respiratia noastra. Asta este o mare problema. Respiratie superficiala ne transpune in modul de supravietuire, stimuland sistemului nervos simpatic (de exemplu, lupta / zbor / agitatie), care invoca eliberarea hormonilor de stres in organism. Respiratia completa abdominala, stimuleaza sistemul nervos parasimpatic (de exemplu, odihna / relaxare / digerare) si putem deveni rapid calm si relaxat. 

4 Vei fi mai rezistent in perioadele dificile. 

Daca va confruntati cu o emotie puternica, respiratia dumneavoastra va poate ajuta sa treceti de sentimentul respectiv fara a deveni coplesit. Respiratia face tolerabil intolerabilul;insuportabilul, suportabil. Ea ne sustine pentru a merge mai departe, atunci cand suntem siguri nu putem. 

Respiratia ta este epica, nu-i asa? Face mult mai mult decat doar sa te tina in viata – doar daca o lasi…... 

Cu cat respiri mai adanc cu atat mai mult vei trai. 

Exercitiul Dirgha Breath: 

Exercitiul Dirgha, sau cele trei parti de respiratie, este imprumutat de la yoga si este un exercitiu minunat pentru o respiratie de baza. Cele trei "parti" sunt abdomenul, coastele si pieptul. Acesta este conceput pentru a crea un schimb complet de oxigen in organism si pentru a calma mintea. 

Stati intr-o pozitie confortabila si cu coloana dreapta. 
Inchide usor ochii, relaxeaza-ti fruntea, gura si ochii. 
Inspira usor si expira urmand miscarea coastelor si cresterea pieptului. 
Cand expiri, pieptul va cobora, coastele se vor relaxa si abdomenul se va aplatiza tragand buricul spre interior. 
Repetati exercitiul prin extinderea abdomenului, coastelor si cresterea pieptului. 
Imaginati-va cum un ulcior se umple cu apa pentru a putea controla respiratia atunci cand ea va va umple plamanii. Apa incepe sa se colecteze in partea de jos (abdomenul se relaxeaza si se deschide), apoi ulciorul se umple (extinderea coastelor si cresterea pieptului). La expirare ulciorul se goleste in partea de sus (relaxarea pieptului) apoi se goleste restul. 

Continuati sa faceti acest lucru timp de 3-5 minute si veti observa ceea ce se va intampla. 

Incercati sa aveti cateva minute din timpul vostru pentru a incerca acest lucru acum - intreaga ta fiinta va spune “multumesc”. 

Respiratie fericita! 
Sursa: www.secretele.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu