sâmbătă, 25 octombrie 2014

Efectul emotiilor negative asupra sanatatii tale – Vindeca-ti corpul!

“In cazul in care cineva isi doreste o stare buna de sanatate, acesta trebuie sa se intrebe mai intai pe sine daca este pregatit sa renunte la cauzele bolii sale. Numai in acest caz este posibil sa-l ajuti.” – Hipocrate
Oamenii traiesc experienta unui numar foarte mare de emotii, de la fericire, pana la tristete, bucurie extrema si depresie. Fiecare dintre aceste emotii creaza o senzatie diferita la nivelul organismului. Pana la urma, corpul nostru elibereaza diferite substante chimice in functie de emotiile pe care le experimentam si fiecare substanta creaza un mediu diferit la nivelul organismului. De exemplu, in cazul in care creierul elibereaza serotonina, dopamina sau oxitocina, te vei simti bine, fericit. In schimb, in cazul in care organismul tau produce cortizol in timp ce esti stresat, vei avea un sentiment cu totul si cu totul diferit, asociat mai mult cu raspunsul “lupta sau fugi”.
Ce se intampla atunci cand gandim negativ in marea majoritate a timpului?  Ce se imtampla atunci cand gandim pozitiv in marea majoritate a timpului? Ce se intampla atunci cand nu suntem incarcati energetic nici negativ, nici pozitiv? In cele ce urmeaza vom explora fiecare intrebare in parte.
5
Pozitiv vs. Negativ
Exista dualitate in lumea in care traim? Am putea spune ca exista intr-o anumita masura. Marea majoritate a timpului ne-o petrecem definind si judecand ceea ce este considerat ca fiind pozitiv si ceea ce noi consideram ca fiind negativ. Creierul nostru este un instrument foarte puternic si in timp ce noi definim ceea ce este ceva sau cum ar trebui sa fie, rezultatul incepe sa-si faca aparitia in lumea noasra. Ai observat vreodata, de exemplu, situatia in care unui sofer i-a fost taiata calea, moment in care acesta incepe sa-si piarda cumpatul, fiind cuprins aproape instantaneu de o stare de spirit proasta?  De partea cealalta, exista acea persoana careia i-a fost taiata calea, dar care franeaza usor si-si continua drumul ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. In acest caz avem de-a face cu aceasi experienta. Cu toate acestea, una dintre persoane o priveste ca fiind una negativa in timp ce cealalta persoana nu. Asa ca, sunt oare situatiile pozitive sau negative? Sau noi suntem cei care definim situatiile ca fiind negative sau pozitive?
Renunta la perceptie pe cat de mult posibil

Dupa ce te-ai gandit un pic la situatie in sine, s-ar putea sa-ti dai seama ca, de fapt, nu exista experienta pozitiva sau negativa, in afara de acelea pe care noi le definim astfel. Prin urmare, perceptia noastra pe care o atribuim unei experiente sau unei situatii are puterea totala asupra modului in care ne simtim si asupra organismului nostru. Putem intotdeauna putem incerca sa ne eliberam de definitiile noastre pe care le atribuim fiecarei experiente cu scopul de a atinge o stare de constientizare, stare in care acceptam fiecare experienta pentru ceea ce este, pentru ca mai apoi sa ne foloseasca ca lectie de viata. Cu toate acestea, probabil, nu suntem inca la acest nivel si de aceea este foarte important pentru noi sa intelegem faptul ca emotiile ne pot afecta sanatatea.

Legatura Minte – Corp

Legatura dintre mintea si corpul tau este foarte puternica si desi nu poate fi observata, efectele pe care mintea ta le are asupra corpului tau sunt profunde. Ne putem afla intr-o dispozitie mentala pozitiva si ne putem ocupa de toate problemele noastre interioare, consecinta fiind un stil de viata sanatos, sau ne putem afla intr-o dispozitie mentala negativa, dominata de ganduri auto-distructive si putem alege sa ignoram total problemele noastre interioare si putem chiar sa incercam sa le ascundem cu atat de multe afirmatii pozitive si gandire pozitiva, consecinta fiind un stil de viata nesanatos. De ce se intampla acest lucru?
Emotiile si experientele noastre sunt, in esenta, energie si pot fi stocate in memoria celulara a corpului nostru. Ai trait vreodata o experienta care si-a lasat amprenta asupra ta sub forma unei rani emotionale sau sub forma unei dureri intr-o anumita zona a corpului? Acest lucru se datoreaza faptului ca in acea zona a corpului exista in continuare energie eliberata de acea experienta. Graficul prezentat mai sus te va ajuta sa intelegi mai bine efectul pe care il au anumite emotii asupra zonelor principale ale organismului tau.
Atunci cand la nivelul corpului tau exista leziuni, durere sau senzatii de constrictie, acestea se afla intr-o foarte stransa legatura cu sentimentele prezente la nivel fizic. De aceea, de cele mai multe ori aceste probleme nu sunt rezolvate cu ajutorul exercitiilor fizice, ci prin rezolvarea problemelor emotionale din spatele acestor probleme fizice.
Sursa:www.e-dimineata.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu