luni, 20 octombrie 2014

Fenomene ASTRONOMICE deosebit de rare în această săptămână

Numele lunii octombrie vine de la latinescul "octo" ce înseamnă opt. Acesta era a opta luna 

din calendarul roman pe vremea când nu existau lunile ianuarie şi februarie. Octombrie este una dintre cele şapte luni ce au 31 de zile. În tradiția noastră populară, luna octombrie se numește "Brumărel".





CALENDAR ASTRONOMIC: Pe 22 Luna va fi aparent aproape de planeta Mercur, dar deoarece sunt prea aproape de Soare nu se pot vedea. Luna Nouă se produce pe 23 octombrie la ora 21:54 dar nu se va mai putea observa deoarce este în preajma Soarelui timp de două-trei zile. O eclipsă parțială de Soare care nu se poate vedea din țara noastră va avea loc în această zi. Mai jos găsiți o diagramă.



În seara de 25 se va produce un fenomen mai rar, când Luna va acoperi planeta Saturn. Acest fenomen se numește ocultație, Luna acoperind planeta cu inele timp de 20 min începând cu ora 19:40. Din păcate din România nu se vede acest fenomen, deoarece Luna apune chiar cu 5 min înainte de producerea ocultației. Totuși puteți observa o conjuncție apropiată. Dacă vă aflați în centrul sau nordul Europei, vă sfătuim să nu ratați acest fenomen.

O dată la UN MILION de ANI: O cometă a ATINS Planeta Marte

De pe 27 Luna se va vedea din nou pe cerul de seară, având forma unei seceri foarte subțiri. Pe 28 în jurul orei 20 spre sud, sub Lună se va afla planeta roșie, Marte.

Pe data de 30, Luna va fi din nou în preajma stelelor strălucitoare din Capricornus, iar pe 31 se produce Primul Pătrar la



Sursa: www.romaniatv.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu