joi, 13 noiembrie 2014

LĂSATA SECULUI pentru POSTUL CRĂCIUNULUI. Ce trebuie să faci astăzi

LĂSATA SECULUI pentru POSTUL CRĂCIUNULUI
LĂSATA SECULUI pentru POSTUL CRĂCIUNULUI
LĂSATA SECULUI. Joi, 13 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.
LĂSATA SECULUI. De regulă, cuvântul sec, din sintagma "lăsatul secului", este înțeles de noi că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert, etc, potrivit libertatea.ro.
LĂSATA SECULUI. Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceștia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpinăm și noi nașterea lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Sursa: www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu