marți, 24 mai 2011

Cat te costa sa-ti construiesti o casa ieftina si care sunt optiunile

Cei care vor o casa ieftina au in general trei optiuni: lemn, caramida sau BCA. iata asadar o comparatie intre cele trei timpuri de case:
Pentru casele din lemn, constructorii spun că, în ciuda prejudecăţilor existente, din punct de vedere tehnic şi al costurilor, locuinţele individuale se dovedesc a fi confortabile şi rezistente în timp. Costurile unei locuinţe din lemn pornesc de la aproximativ 350-360 de euro pe metru pătrat, preţ care include materialele folosite, manopera şi finisajele. Concret, acesta este preţul minim cerut de constructorii de case din lemn pentru o locuinţă livrată în stadiul “la cheie”.

“Cele mai multe cereri sunt pentru proiecte de locuinţe cu suprafaţa medie construită de aproximativ 150 de metri pătraţi, respectiv proiecte de tipul parter plus mansardă”, spune Liviu Iconaru, director de producţie al firmei Maria House din Constanţa. În acest caz, durata de execuţie a locuinţei este de două-trei luni.
Cât de repede sunt ridicate casele din lemn

Metoda de execuţie este una simplă şi constă în realizarea pereţilor în hala de producţie, transportarea acestora cu tirul pe terenul clientului şi asamblarea lor. Toate aceste operaţiuni se desfăşoară în aproximativ cinci zile, adaugă Iconaru. Durata de execuţie şi montaj a pereţilor poate fi mai mare atunci când sunt executate proiecte de case cu suprafeţe mai mari. Ulterior, se procedează la execuţia părţii de izolaţie, la ignifugarea şi realizarea finisajelor. În general, pentru structura locuinţei de acest tip se foloseşte lemn de brad, uscat şi tratat, însă există şi alte opţiuni, dar la preţuri mai mari. Casa din lemn beneficiază de tencuială armată, iar pentru partea de izolaţie se folosesc, de pildă, un polistiren special, vată minerală, folie-barieră pentru vapori şi plăci de OSB.

Românii caută case ieftine şi durabileConstrucţiile din lemn destinate rezidenţei sunt cele mai apreciate în unele ţări precum Statele Unite ale Americii sau Canada, multe dintre ele având deja vârste care depăşesc 100 de ani. Prin urmare, durabilitatea acestora este comparabilă cu cea a caselor ridicate din cărămidă sau BCA.
“Românii manifestă încă o reticenţă nefondată în legătură cu acest tip de case, însă experienţa nord-americană, precum şi cea a unor state europene arată că locuinţele din lemn au o serie de avantaje în faţa celor din cărămidă sau beton”, precizează Alexandru Radu, manager al Alma Construct. În ultimii ani, pe fondul crizei şi al reducerii bugetelor pentru construirea de case şi al contactului pe care mulţi români îl au cu metodele de construire a locuinţelor individuale în străinătate, tot mai mai mulţi tineri încep să prefere casele din lemn.
“În cazul unui cutremur, o construcţie din lemn are mai multe şanse să reziste, deoarece aceasta este mai flexibilă.”, LIVIU ICONARU, director de producţie Maria House
În cazul în care optaţi pentru o construcţie din cărămidă, veţi putea alege dintre cele două tehnologii folosite astăzi în mod frecvent: cea de tip Porotherm şi cea de tip GVP, cu goluri verticale. Preţurile, pentru prima variantă, pornesc de la aproximativ 150 de euro/metru pătrat, pentru stadiul “la roşu”, care reprezintă construcţia fără finisaje, instalaţii şi partea exterioară a acoperişului, care poate fi din ţiglă sau tablă. În cazul celei de-a doua variante, costul minim pe metru pătrat este de 155 de euro, pentru aceeaşi fază a construcţiei. Având drept etalon o construcţie cu amprenta la sol de circa 75 de metri pătraţi, cu etaj, obţinând, astfel, o suprafaţă construită de 150 de metri pătraţi, bugetul minim aproximativ va fi de 22.500-23.250 de euro pentru o casă ridicată “la roşu”, preţ care include şi fundaţia, potrivit reprezentanţilor companiei La Casa. În cazul unei construcţii “la cheie”, costurile pentru o locuinţă realizată din cărămidă încep de la aproximativ 320 de euro pe metru pătrat. Concret, pentru o locuinţă de 150 mp
construiţi, ar rezulta un preţ al execuţiei de 48.000 de euro.
Locuinţa din BCA, de la 200 euro/metru pătrat

Pentru o casă construită din beton celular autoclavizat, material cunoscut mult mai bine sub denumirea sa prescurtată, BCA, costurile pe metru pătrat pornesc de la aproximativ 200 de euro, în varianta “la roşu”, şi de la aproximativ 400 de euro pentru o construcţie “la cheie”, cu toate finisajele executate. Utilizând acelaşi etalon de construcţie, din punct de vedere al suprafeţei, bugetul necesar va fi de 30.000-33.000 de euro pentru o casă ridicată la stadiul “la roşu”. Costurile includ şi fundaţia, ne-a spus Mihai Ştefan, director tehnic al companiei Lufin Construct din Bucureşti. De asemenea, trebuie precizat că preţul include manopera, costul materialelor, precum şi TVA-ul. Pentru acelaşi tip de construcţie, dar finalizată, costurile pe metru pătrat sunt cuprinse între 400 şi 450 de euro, în funcţie de finisaje, ceea ce conduce la buget de 60.000-67.500 de euro, a adăugat acesta.


COMPARAŢIE

Cărămida, un material mai rezistent decât BCA-ul

Din punct de vedere tehnic, cărămizile sunt mai rezistente decât BCA-ul, motiv pentru care, în cazul construcţiilor care folosesc cel de-al doilea material, structura de rezistenţă va trebui făcută mult mai trainic.

BCA-ul nu este un material suficient de durabil şi nu poate avea rolul de structură de rezistenţă, iar costurile sunt ceva mai ridicate decât în cazul construcţiilor din cărămidă prin suplimentarea cantităţii de beton şi fier-beton la stâlpii de susţinere, la grinzi şi la planşee, explică reprezentanţii firmelor de construcţii. BCA-ul este cu 10-20% mai puţin rezistent decât cărămida şi se sfărâmă mai repede la greutăţi mult mai mici.

Totuşi, ca un avantaj, pereţii din BCA sunt mai uşor de demolat decât cei din cărămidă, în cazul unei recompartimentări a locuinţei. Un alt avantaj al construcţiilor din BCA este durata mai mică de execuţie a acestora, comparativ cu cele din cărămidă, în timp ce, la capitolul izolaţie fonică, cele două materiale au performanţe asemănătoare. La fel sunt şi proprietăţile lor în ceea ce priveşte confortul termic.
De ce să alegeţi o casă din lemn

Potrivit reprezentanţilor firmelor de construcţii, locuinţele din lemn au o rezistenţă în timp comparabilă cu cele ridicate din alte materiale, considerate mai solide. De asemenea, costurile şi timpul de execuţie ale unei construcţii din lemn sunt mult mai mici decât în cazul celor realizate din cărămidă, de pildă.

În acelaşi timp, în ciuda unor temeri manifestate de persoanele care doresc să-şi construiască o casă, construcţiile din lemn, corect tratate cu soluţii ignifuge, oferă un grad ridicat de siguranţă. În cazul unor cutremure, lemnul fiind un material mai flexibil, gradul de rezistenţă este unul destul de mare.

În ceea ce priveşte caracteristicile unei construcţii din lemn din punct de vedere al gradului de confort, aceasta, prin lipsa pericolului de igrasie şi condens, reprezintă un mediu mai sănătos pentru locatari, protejând totodată şi mediul înconjurător. Mai mult, gradul de confort termic şi fonic al unei case din lemn corect izolate este la fel de mare sau chiar superior celor raportate la construcţiile din alte material…
Sursa: evz.ro
Asadar, avand in vedere diferentele uriase de pret intre dezvoltatorii imobiliari de pe piata si costurile daca sunteti proprii dezvoltatori (pretul pe metru patrat e de cateva ori mai mic), sfatul nostru e doar unul: Do It Yourself! Oricat de frumos e ambalajul in care prezinta acele pseudo-cartiere rezidentiale, toate sunt facute pentru profit cat mai mare, deci de multe ori se face rabat la calitate. Dar cand te ocupi de alegerea constructorului, a materialelor, a proiectului, e mult mai sigur ca vei avea o casa asa cum ti-ai dorit, la un maxim de calitate pentru un minim de pret…

16 comentarii:

 1. Sfaturi pentru a construi o casa ieftina si la constructie si la intretinerea ulterioara
  (www.abcconstructiipasive.ro)
  Un apartament de 2 camere te costa aproximativ 60.000 EUR ( si ai tot aproximativ 50-60 mp ), Cu banii astia iti faci o casa , asa ca vei scapa de vecini tembeli , de batut in cap cand iti este lumea mai draga , de platit intretinere si alte astfel de magarii.

  Te intrebi cum ? pai sa spunem ca un teren cam de 100 mp te costa cel mult 20.000 EUR , iti mai raman 40.000 , casa la gri te costa inca 25.000 EUR si iti mai raman inca 15.000 de EUR ca sa o finisezi ( crezi ca nu merita?)

  Gaseste un teren cam cat ai vrea sa fie un apartament ( de exemplu 60 mp), eventual in curtea parintilor , bunicilor , sau in curtea oricui dispus sa iti vanda o bucatica de teren la un pret cat mai mic

  Finantarea o gasesti pe pagina Finantare

  Lucreaza in regie proprie

  Negociaza direct tu achizitia materialelor (vezi pagina parteneri recomandati)

  Ai in permanenta un om al tau pe santier .

  Foloseste materiale garantate de producator cu o garantie cat mai extinsa

  Iar casa perfecta pentru tine o gasesti la pagina Casa Ieftina

  Pasi de constructie a unei case in sistem Styro Stone

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. pai cum sa nu!.... se poate chiar si pe 2 m2 .nu mai spuneti aberatii.teoretic poate o "casuta de vacanta"...dar practic nu e chiar asa....

   Ștergere
 2. Construieste­ti Casa Ieftina Styro Stone
  (www.abcconstructiipasive.ro)
  Se petrece o revolutie in noile constructii!

  Este vorba despre asa numitele cofraje termoizolante ce au ca scop formarea peretilor din beton, de tip monolit. Sistemul de constructie Styro Stone conduce revolutia catre comunitatile conservatoare. Noi am gasit calea de a transforma betonul in materialul viitorului pentru constructia zidurilor.

  Ati avut de ales permanent intre maximizarea protectiei termice si cea a rezistentei structurale?

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt inginer constructor si am calculat pretul pentru diverse case, ca sa va ajute am facut un calculator de preturi care va da un pret estimativ pentru case intre 50 si 150 mp.
  Vezi aici:
  http://www.evo-design.ro/servicii_executie.html

  RăspundețiȘtergere
 4. vreau sa stiu cit mar ajunge materialele pentru o casa de 90mp doar materialele?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna seara! Pentru constructia unei case la rosu sau la cheie? Pt mai multe informatii nu ezitati sa ma contactati: 0765998417, Ionut

   Ștergere
 5. Varianta cea mai ieftina ar fi o casa de lemn, contrar miturilor care le plasaza printre cele mai scumpe.

  RăspundețiȘtergere
 6. Lemnul este solutia cea mai sigura daca dorim sa ne construim o casa ieftina si sigura.

  RăspundețiȘtergere
 7. Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

  RăspundețiȘtergere
 8. Case din lemn
  Casele noastre din lemn pot fi regăsite în judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Brăila, Galaţi, Constanţa, Mangalia, Valea Prahovei (Azuga, Buşteni, Comarnic, Câmpina), Vrancea (Lepşa) sau Braşov. Ele se adaptează uşor atât rolului de cabană (loc de retragere şi relaxare pentru weekend-uri sau sărbători) cât şi celui de locuinţă zilnică.
  Construim case din lemn ecologice, tradiţionale, pe bază de comandă fermă, în virtutea unui contract şi conform cu specificaţiile beneficiarului, având capacitatea de a pune în practică lucrările noastre oriunde pe teritoriul României!
  http://www.ecocase-lemn.ro

  RăspundețiȘtergere
 9. S.O.S , Vreau casa ieftina !!!(www.abcconstructiipasive.ro)
  Prima casa la gri 200 EUR/mp cu TVA , mai ieftin nu exista .
  Izolatia casei direct din constructie , echivalenta de izolatie 40cm polistiren extrudat (20cm interior, 20 cm exterior), grosimea zidului totala 25 cm.
  250 EUR inseamna , fundatie , cofraje , beton,fier beton , lemn pentru acoperis, manopera , echipa de lucru.
  Cel mai mic timp de executie al unei case.
  Garantie internationala 50 de ani .
  Tu ce mai astepti ?

  Construieste­ti Casa Ieftina Styro Stone

  RăspundețiȘtergere
 10. BCA-urile noi sunt la fel de rezistente ca o caramida.
  Dpdv izolatie termica, BCA-ul sta mai bine, totusi.
  Ma rog, ma refer la BCA-urile astea noi, ca Ytong-ul.

  RăspundețiȘtergere
 11. Construim case din lemn ecologice, tradiţionale, pe bază de comandă fermă, în virtutea unui contract şi conform cu specificaţiile beneficiarului, având capacitatea de a pune în practică lucrările noastre oriunde pe teritoriul României!

  http://www.ecocase-lemn.ro

  RăspundețiȘtergere