joi, 5 mai 2011

Eruptia supervulcanului Yellowstone - sfarsitul omenirii?

Pornind de la faptul ca, in vara anului trecut, aproape 80% din aeroporturile din Europa au fost inchise, din cauza norului de cenusa creat de vulcanul Eyjafjallajokull, din Islanda, cercetatorii studiaza situatia care s-ar putea crea prin eruptia supervulcanului Yellowstone, din SUA, precum si consecintele acestei eruptii.Ultima eruptie in zona Parcului National Yellowstone a avut loc in urma cu aproximativ 640.000 de ani, formand caldera (depresiune vulcanica) care se poate vedea si astazi, avand 72 km lungime si 55 km latime, precizeaza DailyGalaxy.

Acest supervulcan a erupt de 3 ori in ultimii 2,1 milioane de ani, cantitatea de magma eliminata fiind, in total, de aproape 4.000 de kilometri cubi.




Zona Parcului National Yellowstone, denumita de indienii Blackfoot "tara spiritelor negre", se intinde pe o suprafata de aproximativ 8.980 km patrati, si cuprinde lanturi muntoase, canioane, rauri si lacuri. Cel mai mare lac fiind central pe caldera Yellowstone, acesta fiind cel mai mare vulcan de pe continentul american.

Raportul cercetatorilor de la Universitatea din Utah, arata o rata de crestere a activitatii vulcanice in zona incepand cu a doua jumatate a anului 2004.

Seismologul Robert B. Smith, autorul principal al studiului si profesor de geofizica la Universitatea din Utah, precizeaza ca nu exista totusi nicio dovada certa a unei eruptii vulcanice iminente sau a unei explozii geotermale.

Caldera vulcanului a crescut masiv in ultimii 3 ani, precizeaza alte studii, publicate de revista Science.

Potrivit studiior efectuate de cercetatorii de la US Geological Survey, activitatea vulcanului a fost incetinita intre 2007 si 2010, informeaza National Geographic.

In cazul activitatii vulcanului Yellowstone, de-a lungul timpului, au avut loc si eruptii neexplozive, alaturi de cele explozive, cu scurgeri de lava si explozii de aburi.

In cazul supervulcanului Yellowstone, se poate vorbi de 4 tipuri de activitati vulcanice: eruptii cu formare de caldera, curgeri de lava, cutremure (intre 1.000 si 3.000 anual, ultimul cu o intensitate foarte mare a avut loc in 1959), eruptii hidrotermale(de abur).

In concluzie, fenomenele care vor indica posibilitatea unei eruptii, in urmatoarea perioada sunt:

- o serie de cutremure de magnitudine mica ar indica faptul ca magma topita se ridica la suprafata;

- ridicarea fundul lacului Yellowstone;

- deformarea pamantului la sud de bazinul Norris, pe o suprafata de aproximativ 49 km patrati;

- masuratorile moderne ale volumului camerei vulcanului si a volumului magmei ofera indicii ca exista suficient de multa magma pentru o supereruptie.

Din cauza gazelor vulcanice, curgerilor piroclastice si caderilor masive de cenusa, este putin probabil ca cineva sa supravietuiasca pe o suprafata foarte mare, restul Statelor Unite fiind ingropat sub un strat de cenusa cu o grosime de circa 1 metru.
Oamenii de stiinta din intreaga lume discuta in ultima perioada despre posibilitatile unei viitoare eruptii ale unui supervulcan, care ar putea conduce doar in cateva zile la disparitia omenirii si a oricarei forme de viata de pe Terra.

Savantii americani se tem cel mai tare de activitatea supervulcanilor Yellowstone din SUA si Campi Flegrei, din Italia, care au dat semne extreme in ultimele luni.

Eruptia unui astfel de vulcan ar echivala cu puterea bombei atomice de la Hiroshima, multiplicata de peste 1 milion de ori.

http://www.ziare.com/magazin/cercetare/eruptia-supervulcanului-yellowstone-sfarsitul-omenirii-video-1070412

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu