miercuri, 25 mai 2011

VULCANUL Nyiragongo din CONGO aşteaptă să înghită oraşul GOMA

CITEZ:Un vulcan din Congo asteapta sa inghita un oras 
Nyiragongo, un vulcan din Congo, are in craterul sau un con de lava ce atinge 982 de grade Celsius si care poate oricand sa erupa si sa distruga orasul Goma, de la poalele muntelui, putandu-l transforma intr-un nou Pompei.
Cand? Aceasta este intrebarea care i-a adus pe doi dintre oamenii de stiinta vulcanologi in centrul Africii; este o intrebare care bantuie echipa de seismologi congolezi; este intrebarea care poate decide soarta a aproape un million de oameni. Cand va erupe Nyiragongo?, informeaza National Geographic.


Nyiragongo este un vulcan cu o inaltime de 3.470 de metri (conform volcanodiscovery – n.red.), care sta falnic peste regiunea din estul Republicii Democrate Congo – unul dintre cei mai activi vulcani de pe planeta si de asemenea unul dintre cei mai putin studiati.


La baza vulcanului se intinde orasul Goma, care pe zi ce trece isi mareste populatia datorita oamenilor din mediul rural, care se refugiaza din calea luptelor dintre fortele rebele si cele guvernamentale. Se estimeaza ca milioane de oameni locuiesc acum in Goma.


De doua ori, in ultimii ani, eruptiile vulcanului Nyiragongo au aruncat lava spre oras. In 1977, lava s-a pravalit de pe munte cu o viteza mai mare de 60 de kilometri pe ora. Mai multe sute de oameni au murit, chiar daca suvoiul de lava s-a intarit, inainte de a ajunge in zona principala a orasului.


In 2002, vulcanul a trimis in atmosfera peste 15 milioane de metri cubi de lava, spre centrul orasului Goma, distrugand 14.000 de case, ingropand cladiri si fortand 350.000 de oameni sa fuga din calea lavei.


In luna iulie a anului trecut, Dario Tedesco, un vulcanolog italian si colegul sau american, Ken Sims, impreuna cu o echipa de tineri cercetatori s-au deplasat in zona pentru a studia rocile si de a lua mostre din ‘gura’ vulcanului.


“Goma este cel mai periculos oras din lume, nu exista niciun raspuns la intrebarea: cand va erupe din nou vulcanul, dar potentialul sau poate transforma Goma intr-un modern Pompei,” spune Tedesco.


Eruptiile recente ale vulcanului nu au fost clasice, ci mai degraba eruptii care s-au produs prin niste fisuri, situate la cateva sute de metri sub varful muntelui. In 2002, lava a tasnit ca o fantana de roca topita si a ajuns pana in centrul orasului.


Oamenii de stiinta au gasit in craterul vulcanului un con de lava, precum un lac, cu o suprafata de 700 de metri patrati, iar temperatura lavei atingea 1800 de grade Fahrenheit (aproximativ 982 de grade Celsius -n.r.). Lacul parea sa respire, se extindea si se contracta, iar nivelul sau de la suprafata se schimba cu cativa metri in cateva minute.


Era ceva spectaculos si terifiant in acelasi timp. “Intregul tablou periodic se gaseste acolo,” a spus Sims, profesor la Univeristatea din Wyoming, din Statele Unite.





vulcan 1




vulcan 2




vulcan 3




vulcan 4




vulcan 5

]
 
 
 
Sursa: Ortodoxia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu