duminică, 19 iunie 2011

Cum arata, de fapt, o gaura neagra? (FOTO)

Cum arata, de fapt, o gaura neagra? (FOTO)
Este cea mai misterioasa si mai distrugatoare forta din Univers, atat de distrugatoare incat Albert Einstein, savantul care a intuit prezenta gaurilor negre in Cosmos, declara ca asa ceva, pur si simplu, nu ar trebui sa existe. Te-ai intrebat, insa, vreodata cum ar arata o astfel de gaura neagra daca te-ai indrepta exact catre ea? Raspunsul l-au dat savantii de la Institutul de Astrofizica din Paris, cei care au recreat, in premiera, cu ajutorul unui computer ultraperformant, aspectul unei gauri negre.
“Aceasta este imaginea pe care ati vedea-o daca v-ati indrepta catre o gaura neagra. Nimic din ceea ce stiati nu va mai parea la fel. O gaura neagra are o forta gravitationala atat de puternica incat pana si lumina se curbeaza in jurul ei. Fiecare stea aflata in jurul unui astfel de gauri negre va avea nu una, ci doua imagini – cate una de fiecare parte a gaurii negre. Este cat se poate de evident ca forta uriasa poate curba spatiul, asa cum reiese si din imaginile generate pe computer”, declara Alain Riazuelo, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.


Savantii francezi au folosit imagini reale, surprinse in spatiu cu ajutorul mai multor telescoape de mare putere, imagini pe care au suprapus aparitia unei ipotetice gauri negre. Este pentru prima data cand un astfel de fenomen este explicat si prezentat in imagini atat de clare.
Sursa: DailyMail
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu