miercuri, 8 iunie 2011

Oamenii de ştiinţă au înţeles de ce părem mai graşi odată cu înaintarea în vârstă


Oamenii de ştiinţă au înţeles de ce părem mai graşi odată cu înaintarea în vârstă
Deşi oamenii nu mai cresc în înălţime după vârsta de 20 de ani, lăţimea şoldurilor noastre continuă să se mărească pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Majoritatea oamenilor observă că la 40 sau la 60 de ani sunt mult mai laţi decât atunci când aveau 20 de ani, iar până de curând se credea că acest lucru se datorează creşterii nivelului de grăsime din corp.
O cercetare a celor de la Universitatea din Carolina de Nord demonstrează, însă, că această creştere a pelvisului se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă, indiferent dacă oamenii înregistrează sau nu o creştere a ţesutului adipos.
Lăţimea pelviană a celor mai vărstnici participanţi la studiu a fost, în medie, cu aproape 2.5 cm mai mare decât a pacienţilor tineri. Această creştere de 2.5 cm în diametrul pelvian ar putea duce la o lăţire a taliei cu aproximativ 7.5 centimetri între vârsta de 20 de ani şi cea de 79 de ani.
În cazul în care restul corpul se lărgeşte proporţional, acest lucru ar putea determina o creştere semnificativă a greutăţii, astfel explicându-se cele aproximativ 500 de grame pe an pe care majoritatea oamenilor le acumulează odată cu înaintarea în vârstă.
Medicul ortoped Dahners şi colegii săi s-au gândit să elaboreze acest studiu după ce au descoperit dovezi care atestă mărirea şoldurilor la pacienţii care sufereau de bursită.
Cu ajutorul computerului tomograf au fost adunate informaţii de la 246 de pacienţi selectaţi aleatoriu, măsurându-se laţimea şi înălţimea corpului vertebrei L4 ( care indică dacă aceştia erau mai înalţi sau mai laţi), lăţimea strâmtorii pelviene (canalul de naştere din mijlocul pelvisului), distanţa dintre capetele femurale (articulaţiilor şoldului) şi diametrele capatelor femurale.
În cadrul fiecărei grupe de vârstă au fost aproximativ 20 de bărbaţi şi 20 de femei, de la grupa de vârstă 20-29 ani, la cea de 70-79 ani. Rezultatele au confirmat faptul că lăţimea bazinului, lăţimea (dar şi nu înălţimea) corpului vertebral L4, distanţa dintre capetele femurale şi diametrul capetelor femurale, toate continuă să crească după ce se atinge maturitatea scheletului.
Faptul că strâmtoarea pelvisului s-a extins este o dovadă a creşterii pelvisului pe toate dimensiunile, mai degrabă decât o simplă îngroşare a oaselor, spun specialiştii.
Sursa: Futurity
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu