vineri, 22 iulie 2011

Atentat cu bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian: doi morţi şi opt răniţi




 
Update(8): Presupusul atacator de la şcoala de vară a tineretului laburist (partidul la putere), la care participa şi premierul Jens Stoltenberg, pe insula Utoya, de la sudul capitalei norvegiene, ar fi fost prins, informează Euronews. Un bărbat deghizat în poliţist a atacat cu focuri de armă participanţii la această reuniune, la care sunt prezente circa 500 de persoane. Potrivit Reuters, la locul faptei ar fi fost reţinută o persoană, posibil chiar atacatorul.
Update(7): Poliţia norvegiană nu are nici o pistă în legătură cu atacurile de vineri. "Nu avem nici o teorie pe care să o favorizăm, nu avem nici măcar o ipoteză de lucru", a anunţat poliţia. Euronews precizează că poliţia locală norvegiană nu este dotată cu armament, pentru  a avea acces la acesta fiind nevoie de o serie de decizii speciale. Mai mulţi tineri participanţi la universitatea de vară a tineretului laburist care se desfăşura pe insula Utoya, de la sud de Oslo, aşteaptă acum baricadaţi sosirea poliţiei la faţa locului.
Update(6): Poliţia norvegiană a organizat o conferinţă de presă, oferind date despre incidentele de vineri şi transmiţând sfaturi populaţiei. Astfel, poliţia a cerut cetăţenilor Capitalei Oslo să evite să-şi părăsească domiciliile în cursul serii. Potrivit postului norvegian de televiziune NRK, poliţia ar fi în căutarea unei bombe în apropierea postului de televiziune TV2 şi ar fi ordonat evacuarea populaţiei din zonă, care este situată în apropierea locului primei explozii. În plus, poliţia a cerut populaţiei să rămână departe de centrul capitalei şi să utilizeze telefoanele portabile minimum posibil.
Update(5): Un incident armat a avut loc, tot astazi, în cursul unei reuniuni a Partidului Laburist din Norvegia, imediat după atentatul de la Oslo, informează AFP. Un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul la adunarea tineretului laburist norvegian, la care participa şi premierul Jens Stoltenberg, precizează BBC. Patru persoane şi-ar fi pierdut viaţa în schimbul de focuri care a avut loc la adunarea tineretului laburist norvegian, care se desfăşura pe insula Utoya, de la sud de Oslo, relatează 20minutes.fr. Premierul Jens Stoltenberg a confirmat că un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul la reuniunea anuală a tineretului laburist, la care premierul participa. Poliţia a trimis câteva vase în larg, după ce s-au primit informaţii potrivit cărora mai multe persoane ar fi fost văzute părăsind înot insula Utoya.
Update(4): Ambasada României la Oslo se află în legătură permanentă cu Ministerul de Externe şi cu Poliţia norvegienă pentru a verifica dacă există români afectaţi de exploziile produse vineri după-amiază. "Deocamdată nu există date în acest sens", a precizat Ministerul român de Externe, solicitat de Mediafax să menţioneze dacă există victime cetăţeni români în urma exploziilor. Potrivit datelor MAE, în Norvegia există o comunitate de români formată din 7.000 de persoane.
Update(3): Premierul Norvegiei califică situaţia drept „extrem de gravă”
Premierul norvegian Jens Stoltenberg a spus că este în siguranţă în urma exploziei puternice care a avut loc vineri în apropierea sediilor Executivului şi alealtor clădiri guvernamentale din centrul capitalei Oslo şi a calificat situaţia ca fiind 'extrem de gravă', relatează AFP şi Reuters.
Într-un interviu telefonic pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen, şeful Guvernului a spus că toţi miniştrii par să fie în siguranţă. El a precizat că, la recomandarea poliţiei, nu poate dezvălui locul unde se află. Stoltenberg a subliniat de asemenea că este prea devreme pentru a se puteaspune dacă a fost vorba de un atac terorist.Potrivit unor surse din cadrul ambasadei SUA la Oslo, citate de agenţia ABD News, preluată de RIA Novosti, la originea exploziei s-ar fi aflat o maşină capcană. Purtătorul de cuvânt al poliţiei a indicat că un vehicul a fost văzut circulând cu mare viteză cu puţin timp înainte de explozie, fără a putea confirma dacă a fost vorba de o maşină capcană.Toate străzile din centru au fost blocate, iar forţele de securitate au evacuat toate persoanele din clădirile din zonă, de teama unei noi explozii, relatează BBC News. Câinii poliţiei căutau alte posibile dispozitive explozive, în timp ce pompierii se luptau cu flăcările într-un peisaj dezolant.Este pentru prima dată când Norvegia, ţară membră a NATO şi participantă cu trupe la misiunile din Afganistan şi Libia, este lovită de un atentat. Până în prezent nimeni nu a revendicat atacul.Imaginile televiziunilor norvegiene au arătat sediul guvernului şi alte imobile puternic avariate, trotuare pline cu cioburi de sticlă, fum ridicat deasupra cartierului şi numeroase ambulanţe
Update(2):  Zeci de persoane au fost spitalizate, având răni mai mult sau mai puţin grave – a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei norvegiene. El a mai declarat că un vehicul a fost văzut circulând cu mare viteză puţin înaintea exploziei, dar nu a putut confirma că era vorba de o maşină-capcană.
 ”Sunt cioburi peste tot, e un haos total. Ferestrele tuturor imobilelor din jur au fost spulberate”, povestea un martor, adăugând că în primul moment a avut impresia că e cutremur.
Este pentru prima dată când Norvegia, ţară membră NATO implicată în Afganistan şi Libia, este lovită de un atentat.
Locul în care s-a produs explozia este de obicei foarte aglomerat. Din fericire, însă, în această perioadă mulţi locuitori sunt în vacanţă sau în afara oraşului. Deflagraţia s-a produs la ora locală 15:26.
Update(1): Poliţia norvegiană a anunţat că explozia de vineri, care s-a produs în apropierea sediului Guvernului de la Oslo s-a soldat cu  doi morţi şi opt răniţi, fiind provocată de o bombă, relatează Le Figaro în ediţia online.
Este o premieră nefastă în Norvegia, stat implicat, însă, în importante negocieri de pace în special între israelieni şi palestinieni.
Şeful Executivului norvegian, Jens Stoltenberg,  nu se afla în clădire în momentul producerii deflagraţiei. Pentru moment, din informaţiile difuzate, nu există date despre o eventuală revendicare a atacului, iar autorităţile refuză să comenteze faptele.
"Sunt cioburi de sticlă peste tot, au fost sparte ferestrele clădirilor din zonă", povestesc martorii oculari. La această oră, accesul pe străzile din centrul oraşului a fost blocat de Armată.
Când s-a produs explozia, Ingunn Andersen, jurnalist la postul de radio NRK, a crezut că este vorba despre un cutremur, după cum a povestit redactorilor de la Le Parisien. Deflagraţia s-ar fi produs, potrivit poliţiei, în apropiere sediului Ministerului de Finanţe, în imediata apropiere a clădirii care adăposteşte sediul premierului norvegian şi a unei alte clădiri ocupate de redacţia Verdens Gang (VG), tabloidul cu cel mai mare tiraj din ţară.
"Sunt sparte ferestrele de la clădirea care găzduieşte sediul VG şi de la sediul Guvernului. Sunt persoane rănite şi însângerate, care zac pe stradă" , a declarat Ingunn Andersen, citată de cotidianul Le Parisien. Fotografii realizate imediat după explozie în apropierea sediului VG şi imaginile prezentate de televiziunile norvegiene prezintă clădiri puternic afectate de suflul exploziei şi trotuare pline de cioburi de sticlă, fum provenind de la cartierul guvernamental şi câteva ambulanţe sosite la faţa locului, pentru a evacua răniţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu