vineri, 22 iulie 2011

Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună a lui Pluto!

Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună a lui Pluto!
O nouă lună de dimensiuni mici a fost descoperită orbitând în jurul lui Pluto. Cea de-a patra şi cea mai mică lună a planetei pitice a fost observată acum câteva zile de câtre telescopul spaţial Hubble.
Micul satelit, denumit temporar P4, are un diametru de 13-34 de kilometri, spre deosebire de cea mai mare lună a lui Pluto, Charon, care are 1.043 km. Diametrul celorlalţi doi sateliţi ai acestei planete pitice, Nix şi Hydra, au undeva între 32 şi 113 km.
Mi se pare uimitor că Hubble ne-a permis să vedem acest obiect de dimensiuni atât de reduse, cu atâta claritate, de la o distanţă de peste 5 miliarde de kilometri“, a declarat Mark Showalter, conducătorul acestui studiu şi membru în cadrul Institutului SETI din Mountain View, California.
Noua lună a lui Pluto este localizată între orbitele lui Nix şi Hydra, pe care tot Hubble le-a descoprit în anul 2005. Charon a fost descoperită în 1978 de către Observatorul Naval al SUA, iar în 1990, cu ajutorul lui Hubble a putut fi declarată drept corp celest distinct de Pluto.
Descoperirea a venit ca rezultat al muncii de suţinere a misiunii New Horizons a NASA, care este programată să zboare prin sistemul lui Pluto în 2015. Scopul misiunii este acela de a aduce noi informaţii despre lumea de la marginea sistemului nostru solar.
Fotografiile efectuate de Hubble care relevă suprafaţa lui Pluto, dar lui descoperirea sateliţilor săi, au fost extrem de importante pentru programul New Horizons.
Se prespune că sistemul de sateliţi ai planetei pitice a fost format în urma unei coliziuni între Pluto şi o altă planetă la începutul formării sistemului solar.
P4 a mai fost văzut pentru prima dată într-o fotografie efectuată de Hubble pe 28 iunie, iar apoi într-o alta din 18 iulie. Luna nu a fost observată în imaginile anterioare, deoarece timpul de expunere au fost mai scurt, iar specialiştii spun că este posibil ca ea să fi apărut ca o pată slabă în imagini din 2006, dar nu a fost luată în calcul.
Sursa: Space
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu