marți, 26 iulie 2011

Mai multe teorii pun la indoiala varianta oficiala a atentatelor de la 11 septembrie

Cine a orchestrat de fapt atentatele de la 11 septembrie 2001? Mulţi sunt convinşi că versiunea oficială este o mare minciună. Unii au vrut să vadă dincolo de presupusa mistificare. Iar o parte dintre aceşti oameni aflaţi în căutarea adevărului despre atentatele de la 11 septembrie 2001 au schiţat tot felul de teorii ale conspiraţiei. Opt ani de zile trecuţi de la cea mai neagră zi din istoria modernă a Statelor Unite au fost suficienţi pentru ca o industrie înfloritoare a conspiraţiei să se hrănească pe săturate. Au rezultat cărţi, filme, pagini de Internet, toate încercânt să pună într-un fel sau altul sub semnul întrebării varianta oficială. Mai jos vă prezentăm teoriile cele mai proeminente care şi-au făcut loc în imaginaţia colectivă. Construite cu atenţie şi sedimentate în timp, nici una dintre ele nu a reuşit să se impună în faţa variantei oferite de către oficialităţile americane.
1. Demolarea controlată a turnurilor gemene
Această teorie susţine că cele două turnuri World Trade Center au fost culcate la pământ în urma unor explozii controlate. Focul şi dărâmăturile care au stat, oficial, la originea prăbuşirii celor două clădiri au fost puse la îndoială de o serie de voci neîncrezătoare reunite în jurul publicaţiei Journal of 9 11 Studies. Alţi sceptici au spus că cele două turnuri nu s-ar fi putut prăbuşi complet, simetric şi la viteza la care au făcut-o dacă nu s-ar fi adăugat o energie suplimentară care să slăbească structura acestora. Două rapoarte federale, apărute în 2002 şi 2005 au contracarat versiunile lansate de către fanii conspiraţiilor.
2. Pentagonul nu a fost atins
Mulţi cred şi azi că nici peste clădirea Pentagonului, un alt obiectiv atins de atacurile din 11 septembrie, nu s-a prăbuşit zborul 77. Asta pentru că din primele imagini de la locul impactului lipseau urmele unui asemenea accident, precum resturi din fuselaj. Alţi agitatori de spirite au insistat că Pentagonul a fost atins, de fapt, de o rachetă lansată chiar de către reprezentanţi din guvernul SUA. Thierry Meyssan, un jurnalist francez a scos chiar o carte, Pentagate în care încearcă să dovedească într-un volum acest lucru. O alte carte a sa, 9/11: The Big Lie găseşte ţap ispăşitor pentru atacuri o parte a armatei americane care dorea să instaureze un regim militar. Ziarul Liberation a numit cartea “o ţesătură de acuzaţii nebune, făcute fără nici o dovadă”.
3. Avioane cu telecomandă
O versiune la fel de speculată este cea care susţine că, în loc să urmeze rute prestabilite, cele patru avioane care au rămas în istoria neagră a zilei de 11 septembrie 2001 au fost ghidate de la sol. Aceste teorii au fost uşor demontate deoarece acestea nu au luat în considerare faptul că telefoanele date de pasagerii aflaţi în ele susţineau că acestea au fost acaparate de terorişti. Mai mult, reprezentanţii companiei Boeing au susţinut ulterior că aparatele de zbor pe care le fabrică nu pot fi sub nici o formă dirijate de la sol.
4. Evreii lipsă
În cele din urmă, teoria care i-a pus pe cei mai mulţi pe gânduri a fost cea a evreilor lipsă. Mulţi afirmă că în data de 11 septembrie 2001, 4.000 de evrei nu ar fi venit la serviciu la World Trade Center. Cu toate acestea, rapoartele finale au demonstrat că între 10 şi 15% dintre victime (între 270 şi 400 de persoane) erau evrei, ceea ce indică faptul că nu a existat o absenţă masivă. Toate aceste teorii au fost infirmate de Departamentul American de Stat. Alţi evrei, de data aceasta agenţi secreţi, ar fi fost la curent cu iminenţa atacurilor. Potrivit New York Times, FBI-ul ar fi arestat cinci evrei care filmau turnurile incendiate şi care se bucurau de dezazastru.
O psihoză care nu cedează
Deşi s-ar crede că cei mai mulţi dintre americani nu sunt de partea teoriilor fanteziste despre 9/11, un articol de acum trei ani din Time arată că statisticile dau destul câştig de cauză faniilor conspiraţionişti. Astfel, 36% dintre locuitorii SUA susţineau că este “foarte posibil” sau “oarecum posibil” ca autorităţile să fi permis atacurile sau să le fi dirijat.

Ultimul înscris în lista celor care au propria versiune este actorul Charlie Sheen, cunoscut pentru rolurile sale din Scary Movie şi Major League. Potrivit publicaţiei The Telegraph, starul de la Hollywood susţine că “versiunea oficială referitoare la 11 septembrie este o ficţiune, şi nu una foarte bună”.

Internetul prosperă în teorii, dar şi comemorează momentul

Pe Internet, aceste teorii au înflorit şi mai tare decât în zona de mainstream. Unul dintre cele mai de succes filme care circulă pe YouTube, Loose Change, descrie în 90 de minute, adevărul nespus despre 11 septembrie. Filmul a adunat până în acest moment peste 2,8 milioane de vizualizări.




Sursa: Fata nevazuta a lumii….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu