duminică, 4 septembrie 2011

Cercetătorii de la NASA, surprinşi de o descoperire neaşteptată pe Marte

Cercetătorii de la NASA, surprinşi de o descoperire neaşteptată pe Marte
La 7 ani după ce a amartizat, roverul Opportunity a obţinut un rezultat neobişnuit cercetând o rocă descoperită în craterul Endeavour de pe Marte, acesta provocând o reacţie entuziastă în cadrul NASA.
Ajuns în craterul Endeavour, vehiculul de explorare a avut a surprins cercetătorii de la NASA atunci când a analizat prima rocă găsită: aceasta conţinea mult zinc şi brom, elemente care sugerează influenţa căldurii şi a apei.
Această rocă nu se aseamănă cu nimic din ceea ce am mai văzut până acum“, a declarat Steven Squyres, profesor de astronomie la Universitatea Cornell şi investigator principal al misiunii roverului.
Zona explorată de roverul Opportunity, un crater format de un impact, este formată din roci dintr-o eră geologică timpurie a planetei Marte, acestea fiind aduse la suprafaţă cu ocazia impactului care a format depresiunea Endeavour.
Cercetătorii de la NASA intenţionează să găsească în această zonă sedimente de argilă, acestea fiind detectate de pe orbită de o altă navetă a NASA, Mars Reconnaissance Orbiter, însă roverul Opportunity nu a găsit încă aceste zăcăminte. Argila se formează în prezenţa apei în formă lichidă, iar sedimentele detectate sugerează că Marte a trecut printr-o perioadă mai caldă şi mai umedă, condiţii favorabile apariţiei vieţii.
Roverul Opportunity şi-a depăşit cu mult “speranţa de viaţă”, iar când a pornit acum 3 ani spre craterul Endeavour, puţini oameni de ştiinţă se aşteptau ca acesta să reuşească să ducă la bun sfărşit călătoria de 21 de kilometri. Roverul a parcurs de la amartizare aproximativ 32 de kilometri, însă el fusese proiectat să călătoarească doar un kilometru.
Descoperirea rocii din craterul Endeavour a fost o imensă surpriză pentru cercetătorii de la NASA, care nu se aşteptau ca aceasta să prezinte niveluri ridicate de zinc. Conform doctorului Squyres, prezenţa zincului indică faptul că roca s-a format în cadrul unui sistem hidrotermal. Acesta afirmă că este prea devreme pentru a şti sigur dacă sistemul hidrotermal se aseamănă cu gheizerele întâlnite în Parcul Naţional Yellowstone, sau dacă este vorba de ceva mai puţin spectaculos, de exemplu vapori de apă care au pătruns în roci.
Dr. Squyres a descris cu entuziasm descoperirea făcută de Opportunity: “Reprezintă o misiune nouă, oferindu-ne o nouă serie de mistere pe care acum vom încerca să le rezolvăm“.
Sursa: New York Times
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu