duminică, 18 septembrie 2011

Cutremure majore in ROMANIA- 2012

Cutremure majore RO
Mii de persoane şi-au pierdut viaţa şi zeci de mii …
România va fi zguduită de un cutremur puternic, până în 2012, cred unii specialişti
O echipă de cercetători, printre care şi un român, a realizat o hartă a zonelor cu risc de producere a cutremurelor în Balcani. Vrancea este regiunea cea mai activă seismic din sud-estul Europei. Aici au loc circa 20 de cutremure lunar.
Europa de Sud-Est este una dintre zonele foarte expuse riscului de producere a cutremurelor. De-a lungul anilor, cutremurele devastatoare care au avut loc în regiune au ras de pe faţa pământului sate întregi şi au provocat moartea a mii de oameni.
Cu toate aceste, până acum nimeni nu a realizat o cartografiere transregională a punctelor cu pericol geologic din această zonă. Anul trecut însă, o mână de cercetători din România, Albania, Bulgaria, Kosovo, Macedonaia şi Muntenegru a primit o finanţare nerambursabilă din partea Fundaţiei Civile pentru Cercetare şi Dezvoltare din SUA.
Cu aceste fonduri, cercetătorii au reuşit să pună la punct o hartă care prezintă zonele cu pericol geologic din Balcani. „Unul dintre punctele slabe ale geofizicii este acela că cercetătorii fac studii strict legate de ţara în care trăiesc. Geohazardele nu ţin însă cont de frontiere”, a spus Mircea Radulian, director ştiinţific la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (IFP) şi cercetătorul român care s-a implicat în crearea acestei hărţi.
Sute de mii de oameni de pe coastele Oceanului Indian au murit …
Harta evaluează calitatea unui teren
Cartografierea şi compilarea hărţilor au fost efectuate la Institutul Geologic albanez, cu sediul la Tirana. „Geohazardul este un proces care are loc independent de voinţa noastră şi care poate provoca importante pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti”, a explicat Mircea Radulian. În Balcani, se produce anual, în medie, un cutremur de peste 6,3 grade pe scara Richter.
Harta geohazardelor nu prezintă numai zonele cu risc de producere a cutremurelor, ci şi alte fenomene foarte periculoase care intră sub incidenţa geohazardelor – alunecări de teren, procese de lichefiere, căderi de stânci sau eroziune. „Harta este deosebit de importantă pentru evaluarea caracteristicilor unui anumit teren. De exemplu, dacă doreşte cineva să realizeze o construcţie pe un anumit spaţiu, va putea şti dinainte ce potenţial de geohazard are locul respectiv”, a specificat directorul ştiinţific al IFP.
Datele pe care le furnizează harta geohazardelor din Balcani oferă o imagine amplă a modului în care pericolele geologice pot afecta o ţară sau o întreagă regiune. „Harta poate oferi autorităţilor informaţii despre cum ar putea să-şi utilizeze responsabil resursele financiare limitate. Harta este disponibilă şi în format digital, iar informaţiile sunt distribuite pe anumite straturi”, a adăugat Mircea Radulian.
Zeci de mii de locuinţe s-au dărâmat în urma …
Vrancea, cea mai activă seismic în Balcani
Conform acestei hărţi, zona din Balcani cu cel mai mare risc de producere a seismelor mari este Vrancea. Aici se produc în fiecare lună aproximativ 20 de cutremure, cu o magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter. În ceea ce priveşte alunecările de teren, în România, regiunile subcarpatice sunt cele mai expuse riscului de producere a unor astfel de fenomene.
Cutremurele nu pot fi prezise
La ora actuală, în lume nu se poate spune cu exactitate când şi unde anume va avea loc un cutremur sau cu ce magnitudine va lovi. „Există nenumărate predicţii, dar eu nu cred în ele, pentru că ştiu că acestea sunt foarte aproximative”, a spus Mircea Radulian.
El a adăugat că modelările computerizate pe care oamenii de ştiinţă se bazează când fac asemenea predicţii sunt prea simple pentru un fenomen atât de complex. „Există specialişti care prognozează că în România va avea loc, până în 2012, un cutremur puternic”, a spus cercetătorul român.
Vrancea nu este cea mai periculoasă seismic
Cutremurele pot fi caracterizate în funcţie de mai multe criterii. În funcţie de adâncime, pot exista cutremure de suprafaţă (între 5 şi 40 de kilometri adâncime), de adâncime intermediară (între 60 şi 200 de kilometri adâncime) şi adânci. La noi în ţară, se produc doar cutremure de suprafaţă şi de adâncime intermediară. Acestea din urmă au loc, în general, în Vrancea.
Cutremurele de suprafaţă sunt foarte periculoase în locul în care se produc, în schimb nu se resimt la distanţă mare. Cele adânci însă se simt la o distanţă mult mai mare faţă de epicentru.
Cel mai mare cutremur din lume
Cutremurul cu cea mai mare magnitudine înregistrat vreodată pe glob s-a produs la 22 mai 1960, în apropierea coastei chiliene. Acesta a avut 9,4 grade pe scara Richter. Cutremurul a declanşat un tsunami care a distrus totul în calea sa. Mii de persoane au murit numai în Chile.
La 26 decembrie 2004, un cutremur de pământ cu o amplitudine excepţională de 9 grade pe scara Richter a zguduit străfundurile marine ale Sumatrei. Atunci, un tsunami gigantic a făcut ravagii pe coastele Oceanului Indian. Valurile gigantice care atingeau 10 metri înălţime s-au abătut asupra Indoneziei, Thailandei, Sri Lankăi, Indiei şi Malaysiei, provocând moartea a 220.000 de persoane.
Cel mai mare cutremur din România
Cutremurul cu cea mai mare magnitudine înregistrat în România a avut loc la 10 noiembrie 1940. A avut o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter.
La cutremurul din 4 martie 1977, intensitatea a fost însă mai mare, magnitudinea fiind de 7,2 grade pe scara Richter. În 55 de secunde, au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti. Aproximativ 11.000 de oameni au fost răniţi şi zeci de mii de case s-au dărâmat.
Activitate seismică sporită pe glob
Un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs la începutul acestei săptămâni în sud-vestul Chinei. Peste 12.000 de oameni au murit, alţi zeci de mii fiind daţi dispăruţi. Cutremurul a fost urmat de mii de replici seismice.
Aproximativ zece cutremure de intensitate mică s-au produs în noaptea de duminică spre luni în arhipelagul japonez. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.
Taiwanul a fost zguduit luni de un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter.
Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs luni dupa-amiază, în Bulgaria, la sud de Caracal. Seismul s-a resimţit şi la Craiova şi Bucureşti.
de Francisc Catana
Sursa: piatza.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu