Cercetătorii de la universităţile Bradford şi Aberystwyth din Marea Britanie au dezvoltat un dispozitiv de identificare a emoţiilor care ar putea deveni un rival al testului poligraf. El va fi testat toamna aceasta la un punct de trecere a frontierei situat într-un aeroport britanic.
Sistemul include o cameră de filmat care identifică schimbările de expresie involuntare, precum dilatarea pupilelor, strâmbatul din nas sau clipitul. În acelaşi timp, un senzor infraroşu de înaltă rezoluţie înregistrează variaţiile temperaturii din jurul feţei şi dilatarea vaselor de sânge, care îi trădează pe mincinoşi.
Testele efectuate pe 40 de voluntari au arătat că aparatul are o precizie de 70%, mincinoşii pricepuţi reuşind să-l păcălească. Specialiştii îşi propun să-l perfecţioneze, astfel ca acurateţea lui să se apropie în viitorul apropiat de cea a poligrafului, adică de 90%.
Principalul avantaj pe care noul sistem îl are în faţa poligrafului este faptul că poate fi folosit pe subiecţi fără ca aceştia să-şi dea seama că sunt testaţi.
Deşi dispozitivul a fost creat pentru a ajuta personalul punctelor de trecere a frontierei, tehnologia imaginilor create pe baza indicilor termici va fi utilizată şi în agenţiile de securitate şi de către organele de aplicare a legilor.
Mai mult, sistemul ar putea fi folosit în medicină pentru depistarea timpurie a bolilor Parkinson şi Alzheimer, dar şi în marketing pentru studierea reacţiilor consumatorilor la produse noi.
Sursa: The Week
Sursa:descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu