vineri, 14 octombrie 2011

41 de cutremure, în două luni, în România. Când ne aşteaptă un seism mare?

Peste 40 de cutremure s-au produs în ultimele două luni în zona Vrancea. Cel mai recent seism a avut loc aseară şi a avut o magnitudine de 3,6 pe Richter. Laura Eremenco vine cu mai multe informaţii.
Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului cel mai recent seism s-a produs joi seară, la ora 23.03, în zona Vrancea. Însă cel mai puternic cutremur din această lună, de 4,8 grade pe scara Richter, a avut loc pe 4 octombrie şi s-a simţit destul de intens în Capitală.
Alte şase seisme s-au mai produs în România de la începutul acestei luni, însă au fost de intensitate mai mică. Cinci dintre acestea au avut loc în zona Vrancea, iar unul în Transilvania.
Dintre cele 33 de cutremure din luna septembrie, 24 au fost în Vrancea. Alte şase seisme au avut loc în Transilvania. Câte un cutremur s-a înregistrat în Câmpia Română, Moldova şi Banat. Cutremurul cel mai mare de luna trecută a fost pe 8 septembrie, a avut o magnitudine de 4,2 pe Richter şi a avut epicentrul în Vrancea.
Întrebat dacă există posibilitatea ca seismele produse în ultima perioadă să fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Mărmureanu a răspuns:" Există posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricând".

În privinţa marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l aşteaptă prin 2040. "Despre partea asta a Europei vorbim după 2022. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi" a mai spus profesorul Mărmureanu.
Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu