duminică, 9 octombrie 2011

Aria 51 – un secret prost pastrat

Un articol din 2009, aparut în Los Angeles Times, numea Aria 51 „cea mai faimoasa institutie militara din lume care, oficial, nu exista”. Teatru al unor operatiuni sub acoperire din perioada razboiului rece, locul a actionat pentru multa vreme ca un magnet pentru fantasmagorici, conspirationisti ori curiosi peste masura. Foarte probabil zvonurile, care spun ca locul ar fi un paradis al OZN-urilor si al extraterestrilor, nu sunt reale; totusi e clar ca acolo guvernul SUA ascunde ceva de decenii si este un sambure de adevar chiar si în speculatiile cele mai nebunesti: tunele subterane, aeronave secrete, documente OZN etc.
Asa cum scria recent Patrick J. Kiger, chiar din momentul înfiintarii sale, „Aria 51” a fost probabil unul dintre secretele cele mai prost pastrate din istoria secretelor. Institutia a fost amplasata, în 1950, pe locul unui poligon de bombardamente si artilerie din al Doilea Razboi Mondial, la 150 km nord de Las Vegas. Locul nu apare pe hartile oficiale ale U.S. Geological Survey, iar imaginile sale au fost sterse de pe imaginile oficiale din satelit. Air Force a raspuns multa vreme scrisorilor primite de la civili negand ca ar exista o facilitate cu acest nume. Doar într-o scrisoare din 1998, s-a recunoscut ca ar exista o „locatie operativa langa Groom Dry Lake” în care se desfasoara activitati clasificate.
Cu toate acestea, presa a tot scris despre existenta bazei, începand chiar din 1955, cand United Press anunta prabusirea unui avion secret în Aria 51. În decursul anilor, scurgerile involuntare de informatii au pus ocazional oficialitatile în pozitia jenanta sa ceara retragerea referirilor la Aria 51 din diverse documente. De pilda un articol din Space Review, aflat azi si pe internet, raporta ca în 1974, astronautii de pe statia orbitala Skylab, au facut, involuntar, fotografii ale instalatiilor secrete. Un memoriu azi disponibil pe internet, facut de William Colby, pe atunci directorul CIA, descrie eforturile de musamalizare ale acestui accident.
Aceste eforturi, ca si întarirea rigorilor de mentinere a secretului au avut un succes limitat. O stire din 1980 de la Cox News, si ea disponibila azi pe net, descria testarea în acest loc a unui bombardier B-2 invizibil radar. Alte stiri au provenit de la amatorii care au urmarit sarguinciosi, cu binocluri, de pe margini, ani de-a randul, tot ce zbura deasupra Ariei 51, culegand bucatica cu bucatica diverse informatii cu care sa reconstruiasca apoi întregul. Un articol din 2005 din Las Vegas Sun, face portretul lui Glen Campbell, seful unui astfel de grup de scrutatori, intitulati „The Interceptors”. Unul dintre membrii sai construise modelul la scara al unui avion secret, iar altul masura orice anomalie gravitationala, pe baza zvonurilor ca aici s-ar construi nave antigravitationale.
Imagini luate de un satelit rus, publicate pe internet în anul 2000, au confirmat ceea ce banuiau demult investigatorii amatori, partizanii teoriilor conspiratiei ori ufologii, si anume ca în locul acela exista un complex de cladiri, un hangar gigantic si o pista care sa permita testarea prototipurilor avioanelor din viitoarele generatii. Federatia Oamenilor de Stiinta Americani a reusit nu doar sa realizeze versiuni îmbunatatite prin calculator ale acestor imagini dar chiar sa urmareasca, pe imagini luate la momente diferite, aparitia unor noi instalatii, inclusiv o pista lunga de peste 3600 de metri si lata de 42 de metri, construita în anii ’90, pentru a înlocui o pista mai veche.
La Aria 51, pe langa aeronave experimentale americane, Air Force a testat se pare si avioane inamice capturate. Un articol din 1984 al Associated Press mentiona prabusirea în zona a unui MIG-21 sovietic, soldat cu decesul generalului Air Force care îl pilota.
Dar indiferent ce se petrece realmente în Aria 51, aceste activitati palesc daca se compara cu rumorile. De pilda, intr-un articol din 1996, din New York Times, se mentiona faptul ca unii ufologi au sugerat ca, în zona interzisa, guvernul ar testa nave spatiale extraterestre. Morisca zvonistica de pe internet mai sustine ca resturile presupusei prabusiri OZN de la Roswell, din 1947, împreuna cu cadavrele ocupantilor, ar fi fost expediate la Aria 51 pentru analiza si retroinginerie. Prin 1989, o persoana chiar pretindea ca fusese angajat la Aria 51, unde militarii lucrau la o farfurie zburatoare propulsata cu antimaterie.
Pana una-alta, statul Nevada a denumit oficial „Extraterrestrial Highway” soseaua 375 care trece prin zona, ca o nada pentru turistii avizi de senzational care pompeaza dolari în economia locala. În acelasi sens, website-ul „oficial” Aria 51, administrat de biroul de turism din Las Vegas, lanseaza permanent zvonuri ca aici s-ar realiza arme secrete exotice, cu pulsatii de energie, pentru razboiul meteorologic, calatorii în timp sau teleportare.
DAN D. FARCAS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu