luni, 3 octombrie 2011

NASA avertizează: “GAURĂ FĂRĂ PRECEDENT” în stratul de ozon


Un studiu internaţional coordonat de NASA a înregistrat o „golire fără precedent” a stratului de ozon de deasupra regiunii Arctice
Raportul, la care au participat peste 20 de instituţii ştiinţifice din întreaga lume, a fost publicat în ediţia din 2 octombrie a revistei Nature. Scăderile în stratul de ozon sunt comparabile cu cele înregistrate deasupra Antarcticii, în fiecare an, de la mijlocul anilor '80 şi până acum.
Conform NASA, "găurile de ozon de deasupra Antarcticii se formează pentru că frigul extrem, normal în stratosfera din acea zonă, determină reacţii chimice care transformă clorul din atmosferă în forme care distrug ozonul. Acelaşi efect se produce şi în Arctic, numai că pierderile de ozon sunt mai mici, din cauză că temperaturile din stratosferă sunt mai mari".
Măsurătorile NASA, din martie 2011, au relevat cantităţi foarte mici de ozon la o altitudine de aproximativ 20 de kilometri deasupra Articii (foto stânga, nuanţele de gri şi roz). De asemenea, în aceeaşi zi, s-au descoperit cantităţi mari de monoxid de clor (dreapta, cu albastru), principalul agent de distrugere a ozonului. Linia albă delimitează zona în care s-au produs pierderile cele mai însemnate din stratul de ozon.
Articol de Mihai SCHIAU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu