vineri, 11 noiembrie 2011

CUTREMURELE devin din ce in ce mai frecvente si mai intense. Dar si uraganele, tornadele si incendiile sunt din ce in ce mai devastatoare …

Devin oare cutremurele din ce în ce mai frecvente şi mai puternice? Mai sunt doar două luni din anul acesta şi suntem pe punctul de a avea cutremure cu magnitudinea de 5.0 sau chiar mai mari decât am avut în oricare alt an din această decadă. De fapt, după cum veţi vedea în acest articol, începând cu anul 2000 a existat un curent ascendent în numărul cutremurelor majore. Aşa că, este oare acesta un indiciu că vor veni cutremure majore? Devine oare planeta noastră nesigură? În prezent suntem martorii unei răsturnări politice, sociale şi financiare la nivel global. În fiecare săptămână, criza economică din SUA sau din altă ţară pare că se înrăutăţeşte. Ce se va întâmpla oare dacă zdruncinarea pământului devine din ce în ce mai puternică şi oraşele importante de pe glob sunt destabilizate? De-a lungul istoriei, am subestimat puterea imensă destructivă a dezastrelor naturale iar faptul că un mare număr de cutremure din lume pare să ia amploare în mod considerabil, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi. În zilele de astăzi, cutremure puternice au loc cu aşa mare frecvenţă că oamenii aproape că nu le mai observă.

Zilele trecute în Oklahoma a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5.6. A fost cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în Oklahoma. A fost atât de puternic că s-a resimţit în Illinois şi Tennessee. Au fost 30 de replici. Însă a avut un slab ecou în presă câteva zile mai târziu, atunci când toată lumea uitase deja. Un cutremur cu magnitudinea de 5.7 a lovit estul Turciei. Cea mai mare parte a populaţiei uitase deja a doua zi. De ce oare oamenii nu dau importanţă acestor cutremure mari? Ei bine, deoarece cutremurele sunt atât de frecvente în zilele de azi! În 2001, au fost înregistrate pe glob 1361 de cutremure cu magnitudinea de 5.0 sau chiar mai mari. În acest an, suntem pe punctul de a avea un număr dublu de cutremure. În 2011, vom avea mai mult de 2600 de cutremure cu magnitudinea de 5.0 sau chiar mai mari. După cum veţi putea observa în diagrama de mai jos (preluată de pe pagina
americandailyherald.com), numărul cutremurelor majore a crescut considerabil în ultimii zece ani, iar cele 2600 de cutremure majore pe care le vom avea anul acesta vor depăşi numărul cutremurelor din anii precedenţi ….
Cutremure cu magnitudinea între 5.0 şi 9.9 între anii 2000 – 2010
Oare ce spun geologii despre aceste date? Cei mai mulţi continuă să pretindă că este „politic corect” – numărul de cutremure nu este în creştere. În schimb, geologii au spus că ceea ce se întâmplă reprezintă de fapt îmbunătăţirea abilităţii noastre în a detecta cutremure. Desigur că este neverosimil. Abilitatea noastră de a detecta cutremure majore nu s-a dublat în ultimii zece ani.
Haideţi să privim altă diagramă. Această diagramă (preluată – dlindquist.com) indică numărul cutremurelor cu magnitudinea de 6.0 sau chiar mai mari care au avut loc începând cu 1973. După cum observaţi, curba este în creştere…
Dacă, aşa cum susţin geologii, motivul pentru numărul crescut al cutremurelor majore este abilitatea noastră permanentă de a le detecta, atunci de ce a fost numărul cutremurelor cu magnitudinea între 6.0 sau chiar mai mare, constant între anii 1973 şi 1999? Doar de zece ani încoare, cutremurele majore au devenit mai puternice şi mai frecvente. Dar nu doar cutremurele au crescut în intensitate şi frecvenţă. Au mai fost şi dezastre naturale care au cauzat pagube de peste un miliard de dolari anul acesta mai mult decât în oricare alt an din istoria SUA. Următorul extras este preluat dintr-un articol al ABC News:
„De la urganul Irene care a înecat întreaga coastă de est în august, la tornadele din partea de vest care au produse dezaste între Wisconsin şi Texas, anul 2011 a adjus prejudicii de peste un miliard de dolari din cauza dezastrelor naturale, mai mult decât s-a înregistrat în oricare alt an, potrivit Centrului de Naţional pentru Date Climaterice (National Climatic Data Center). Şi pentru că uraganele, inundaţiile, tornadele şi incendiile au înregistrat un record anul acesta, Preşedintele Obama a oferit un răspuns pe măsură. În cele zece luni de la începutul acest an, preşedintele Obama a afirmat public că s-au înregistrat 89 de dezastre majore, comparativ cu 81 de dezastre naturale înregistrate în 2010.”
Barack Obama a afirmat că s-au înregistrat mai multe dezastre majore şi asta în mai puţin de trei ani. Niciun alt preşedinte al SUA nu a afirmat că au existat atâtea dezastre naturale în timpul unui mandat de patru ani. Ce se întâmplă oare în lume? Ar trebuie oare să fim îngrijoraţi de ce va urma? Nimeni nu ştie cu exactitate ce se va întâmpla, dar există cu siguranţă o creştere a activităţii seismice la nivel mondial. În ultimii ani, „Cercul de foc” din jurul oceanului Pacific a devenit în mod neaşteptat, activ. Am văzut cu toţii cutremure devastatoare care au lovit Chile şi Noua Zeelandă. La începutul acestui an, Japonia a trecut prin cel mai îngrozitor cutremur înregistrat vreodată în această ţară. Tot în Japonia s-a  înregistrat şi un tsumai care a fost atât de zdrobitor încât nu va fi uitat vreodată.
Partea de est a SUA este aşezată de-a lungul „Cercului de foc” şi este cu siguranţă programată pentru un „cutremur nimicitor”. Dar nu este singura parte din ţară care ar trebui să ne îngrijoreze. Este foarte probabil ca un cutremur mare să lovească în orice moment zona de falie New Madrid (Missouri) care va distruge oraşe importante din SUA, începând din Chicago până în New Orleans. S-a mai întâmplat. Între anii 1811-1812, patru cutremure uriaşe de-a lungul faliei New Madrid au zguduit întreaga parte de est a ţării. Aceste cutremure au deschis fisuri adânci în pământ, au făcut ca râul Mississippi să-şi schimbe cursul, iar clopotele bisericilor s-au auzit până în Boston.
Oare ce s-ar întâmpla dacă un astfel de cutremur ar avea loc în zilele de astăzi? Ei bine, un studiu al Universităţii Illinois a arătat că un cutremur cu magnitudinea de 7.7 de-a lungul faliei New Madrid ar duce la 3.500 de morţi, mai mult de 80.000 de răniţi şi mai mult de 7 milioane de oameni fără adăpost. Ce s-ar întâmpla dacă un cutremur cu magnitudinea de 8.7 ar avea loc?
Ar trebui să ne dea de gândit. Trăim vremuri neobişnuite. Se pare că totul poate fi într-o clipă zdruncinat. Să sperăm că pământul se linişteşte pentru un timp şi că numărul cutremurelor majore începe să se reducă. Dar nu există nicio garanţie că aşa ceva s-ar putea întâmpla. De fapt, mulţi cred că acesta este doar începutul. Legaţi-vă centurile de siguranţă pentru că anii ce vin vor fi foarte, foarte interesanţi.
Cititi va rog si:
Statisticile arata ca in ultimii ani S-A MARIT SPECTACULOS NUMARUL SEISMELOR pe intreg globul

Sursa: Saccsiv’s Weblog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu