miercuri, 9 noiembrie 2011

Isărescu: Criza euro nu are logică

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a apreciat, miercuri, că actuala criză economică nu are logică şi este nevoie de un model de creştere care să creeze locuri de muncă.
"Cum poţi să vorbeşti despre criza zonei euro, când ea nu are o logică", a spus guvernatorul, care a avetizat asupra creşterii datoriilor suverane în multe ţări

Economia mondială pare sa fie blocată pe o creştere redusă, a spus Isărescu, pe de altă parte, arătând că "s-au făcut eforturi pentru creşterea economică fără precedent".

"Discursul public trebuie să se îmbunăţească, să apară mai des formulte profesioniste în domeniu, să mai echilibrăm vocea uneori gălăgioasă, să folosesc un cuvânt deja aruncat pe piaţă de ceilalţi vorbitori în numele opiniei publice româneşti. Am spus de multe ori că, apropo de canalul de transmie al politicii monetare, într-un fel funcţionează cu un public educat şi altfel cu un public dezoerientat, confuz şi gata să pice în capcanele politicii monetare", a spus Isărescu.

El a arătat că este rolul analiştilor economici este de a face acest pas, de a explica lucruri complicate prin vorbe simple, fără a plictisi, scrie
MEDIAFAX.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că există o problemă cu cultura şi cu educaţia creditului în România, în condiţiile în care mulţi dintre cei care scriu despre credite au prezentat "ca pe ceva peiorativ" limitarea creditului de consum la 5-7 ani, de la 20 de ani în unele cazuri, scrie NewsIn.

"Eu am vorbit cîndva şi despre cultura creditului, şi nu vreau să mă repet acum, dar dacă 60% din cei care scriu despre problema creditării privesc trecerea de la un credit de consum care s-a dat nu neapărat întâmplător, dar marginal, şi nu de către toate băncile, şi pe 20 de ani, şi privesc limitarea lui la 5-7 ani, care nu este neapărat o restricţie, şi o prezintă ca pe ceva peiorativ, avem o probleemă cu cultura şi cu educaţia creditului în România", a spus Isărescu.
El a declarat că educaţia financiară a publicului este o chestiune imprtantă în România.

"Nu numai pentru că suntem din punct de vedere al economiei de piaţă o societate încă tânără, ştim că avem mulţi nerăbdători, ar fi vrut mulţi ca în 20 de ani să se petreacă multe alte minuni în această ţară, dar uitaţi cât de greu se schimbă mentalităţile, cât de greu se formează o educaţie adevărată. Educaţia financiară, bancară, a publicului se formează în timp şi dumneavoastră contribuiţi la aceasta", a declarat Isărescu, în cadrul unei conferinţe organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Federaţia Europeană a Societăţilor de Analiză Financiară, dedicată provocărilor viitoare la adresa economiei din România.
Autor: NewsIn |
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu