duminică, 6 noiembrie 2011

Preşedintele Israelului: Un atac asupra Iranului, din ce în ce mai probabil

Preşedintele israelian, Shimon Peres, a avertizat sâmbătă că un atac împotriva Iranului este "din ce în ce mai probabil", cu puţin timp înaintea publicării de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a unui raport privind programul nuclear iranian, relatează AFP.

Preşedintelui Israelului: Un atac asupra Iranului, din ce în ce mai probabil
"Serviciile de informaţii ale diferitelor ţări care monitorizează (Iranul) sunt îngrijorate şi exercită presiuni asupra liderilor lor pentru a avertiza că Iranul este pe punctul de a obţine arma atomică", a afirmat Peres, la Canalul doi al televiziunii private israeliene, informează MEDIAFAX.

"Trebuie să ne îndreptăm către aceste ţări pentru a-şi îndeplini angajamentele (...). Ce trebuie făcut, şi este o listă lungă de opţiuni", a adăugat el.

Peres a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care AIEA urmează să publice la 8 noiembrie un raport privind programul nuclear al Iranului, pe care experţii israelieni îl consideră alarmant.

În cursul unui alt interviu, acordat duminică dimineaţă postului public de radio, Peres a afirmat că, potrivit "semnelor, Agenţia are dovezi că iranienii vor produce armament nuclear, în pofida dezminţirilor lor".

"Până în prezent, Agenţia a acordat prezumţia de nevinovăţie Iranului. Acest raport, dacă va fi publicat, va înlătura îndoielile", a adăugat preşedintele, preconizând o înăsprire a sancţiunilor "economice şi petroliere" împotriva Teheranului.

Ipoteza unui atac preventiv al Israelului împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului a câştigat teren în ultimele zile, în contextul scurgerilor de informaţii organizate către presă privind o dezbatere care divizează membrii Cabinetului lui Benjamin Netanyahu.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a dezminţit luni informaţii potrivit cărora ar fi decis deja, împreună cu premierul Netanyahu, să atace Iranul.

Dar el a adăugat apoi că "se pot crea în Orientul Mijlociu situaţii în care Israelul va trebui să-şi apere interesele vitale în mod independent, fără a fi nevoit să se sprijine pe alte forţe regionale sau altele".

Potrivit Haaretz, majoritatea celor 15 membri ai Cabinetului israelian de securitate se opun în prezent unui atac împotriva Iranului. Numai această instanţă poate opri o decizie atât de gravă.

Numeroşi oficiali israelieni subliniază că Israelul nu este în măsură să lanseze o asemenea operaţiune fără aprobarea şi coordonarea prealabilă cu Statele Unite.

Haaretz citează în ediţia de duminică oficiali americani care spun că, în timpul vizitei efectuate în Israel, la 3 octombrie, de secretarul american al Apărării, Leon Panetta, Netanyahu şi Barak au răspuns în termeni vagi când acesta le-a cerut să se coordoneze cu Washingtonul înaintea oricărei acţiuni împotriva Iranului.

Opinia publică israeliană este divizată practic la egalitate între susţinători (41 la sută) şi opozanţi (39 la sută) ai unui atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, conform unui sondaj.

În aşteptarea unei eventuale decizii, Israelul a efectuat recent exerciţii de apărare în regiunea Tel Aviv, dar şi în Sardinia (Italia).

"Statele Unite ştiu că orice atac al regimului sionist împotriva Iranului va produce pagube serioase nu numai pentru acest regim, dar şi pentru SUA", a avertizat şeful Statului Major iranian, generalul Hassan Firouzabadi.

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Ali Akbar Salehi, a afirmat joi, în Libia, că Iranul s-a "pregătit de ce e mai rău".
Sursa: Mediafax
Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu