miercuri, 25 aprilie 2012

CONTINENTUL MISTERIOS. Vulcanul din spatelele legendei Atlantidei a prins viaţă din nou


Vulcanul despre care se crede că a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru crearea legendei Atlantidei - miticul ţinut scufundat în mare - a prins viaţă din nou, scrie descopera.ro, citând msnbc.com.



Se pare că la baza legendei oraşului pierdut din Atlantida a stat erupţia catastrofală din insula grecească Santorini, care a avut loc acum aproape 3.600 de ani şi care a aruncat 15 kilometri cubi de lavă, distrugând civilizaţia minoică.

De-a lungul următoarelor patru milenii, caldera de la Santorini a suportat o serie de erupţii minore. În ultimii 600 de ani, aici s-au mai produs doar 5 astfel de erupţii, ce mai recentă având loc în 1950. După o perioadă de acalmie de 60 de ani, Santorini a dat semne de viaţă în ianuarie 2011, producând o serie de mişcări seismice cu magnitudinea de maximum 3,2 grade.

În 2006, oamenii de ştiinţă au instalat 22 de sisteme GPS pentru a monitoriza zona. În iunie 2011, au descoperit că sistemele au fost împinse cu 3,3 cm faţă de locul unde fuseseră în urmă cu 6 luni. În aceste condiţii, cercetătorii au îmbunătăţit staţiile GPS şi le-au suplimentat numărul cu încă două. Din septembrie 2011 până în ianuarie 2012, datele au arătat că terenul din apropierea vulcanului s-a înăţat în ritm alert, cu o rată de aproape 18 cm pe an.

Cercetările au demonstrat că înălţarea terenului s-a datorat unui aflux de cca. 14.000.000 metri cubi de magma aflată la o adâncime de 4 kilometri. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă cred că acest aflux nu va duce, neapărat, la o explozie iminentă.

Sursa: REALITATEA.NET



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu