duminică, 24 iunie 2012

Știința imposibilului – În fața apocalipsei

Gândirea apocaliptică poate fi regasită, mergând înapoi pe firul timpului, până la profetul Zoroastru, în secolul XIV î.H. Este adevărat că la data de 21 decembrie 2012, calendarul mayaș ajunge la sfârșit, însă atunci se încheie un ciclu de 394 de ani numit baktun. Acest baktun face parte dintr-un ciclu de 8.000 de ani numit pictun, și nu este nicio dovadă că se va întâmpla ceva apocaliptic odată cu terminarea unui baktun și intrarea în altul. Cu toate acestea, speculațiile privind venirea apocalipsei nu s-au împiedicat de astfel de “detalii”.

Ce fel de catastrofă ar fi necesară pentru a duce la sfârșitul lumii?

O variantă mai realistă decât “previziunile” mayașe ar fi cea a obiectelor venite din spațiu. Este o veste bună, întrucât astfel de evenimente sunt relativ rare. Cam la un secol, un meteorit de 10 metri în diametru se lovește de pământ (în 1908 a avut loc cel mai recent astfel de eveniment într-o zonă nelocuită din Siberia). La câteva mii de ani, Pământul traversează zone încărcate de materie, așa că are parte de o ploaie mortală de meteoriți.
Cam la 100.000 de ani, un proiectil cu diametrul de câteva sute de metri dezlănțuie un iad mai mare decât explozia tuturor arsenalelor nucleare de pe pământ. Rezultă o zona devastată cam de suprafața Marii Britanii, uriașe valuri pe întreg globul, dacă impactul are loc în ocean, și suficient praf aruncat în atmosferă pentru a distruge vegetația. (Sursa)

Vizionare online film documentar Science of the Impossible – Facing Doomsday subtitrat

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu