luni, 25 iunie 2012

Teorie controversata despre Univers: timpul se va OPRI. "Va ingheta totul, ca intr-o fotografie"


Chiar daca simtim ca timpul trece din ce in ce mai repede pe masura ce ritmul vietii se accelereaza, oamenii de stiinta sunt de parere ca in viitor timpul se va opri. De tot.
Teoria timpului care se scurge a fost studiata de doua echipe de oameni de stiinta de la doua universitati spaniole. Acestia au incercat sa explice de ce Universul pare ca se largeste in mod continuu si accelerat.
Dupa ce au observat "comportamentul" supernovelor - cunoscute si sub numele de stele care explodeaza - au ajuns la concluzia ca cele aflate mai aproape de centrul universului se misca mai incet decat cele de la "periferia" acestuia.
In consecinta, acestia au declarat ca teoria acceptata de aproape tori oamenii de stiinta potrivit careia exista o forta de gravitatie opusa - cunoscuta sub numele de energie neagra - este gresita. Potrivit acestora, realitatea este ca fenomenul de expansiune al Universului se afla in proces de incetinire.
Profesorii Jose Senovilla, Marc Mars si Raul Vera de la Universitatea din Tara Bascilor si Universitatea din Salamanca au declarat ca fenomenul de decelerare a timpului este atat de constant si gradual incat nu este perceput de oameni.
Asadar, scriu acestia in jurnalul stiintific Physical Review D, energia neagra nu exista, iar timpul incetineste constant pana in punctul in care se va opri, atunci cand Terra nu va mai exista.
Fenomenul de incetinirea a trecerii timpului este perceput invers proportional de indivizi: vom avea impresia ca totul se intampla din ce in ce mai repede, pana cand totul va disparea.
"Va ingheta totul, ca intr-o fotografie, pentru totdeauna", a spus profesorul Senovilla pentru New Scientist.
Ideea este acceptata si de alti oameni de stiinta.
"Credem ca timpul a aparut in momentul Big Bang-ului, iar daca timpul poate aparea, poate si disparea", a declarat Gary Gibbons, cosmolog la Universitatea din Cambridge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu