duminică, 15 iulie 2012

Fenomen atmosferic misterios, surprins de astronauţi deasupra statului Myanmar din sud-estul Asiei (VIDEO)

Astronauţii Staţiei Spaţiale Internaţionale au reuşit să fotografieze un fenomen atmosferic misterios, cunoscut sub denumitrea de "red sprite", care s-a produs în timpul unei furtuni, la mare altitudine deasupra unui fulger, informează Daily Mail.

Imaginile au fost obţinute de către astronauţii din cadrul Expediţiei 31, pe când aceştia se aflau la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Grandiosul fenomen a fost surprins la mare altitudine deasupra statului Myanmar din sud-estul Asiei.

Fenomenele "red sprite" sunt descărcări electrice care se extind la înălţimi de până la 88,5 kilometri deasupra unui fulger. Fenomenul natural nu poate fi observat de la sol şi de aceea a rămas necunoscut până în secolul XX. El a fost fotografiat pentru prima oară în anul 1989, din greşeală.Deseori sunt confundate cu fulgerele din straturile superioare ale atmosferei. Totuşi, sunt fenomene care au la bază plasma rece şi nu ating temperaturile ridicate ale fulgerelor troposferice.

În general, sunt asociate cu furtuni puternice, cu toate că mecanismul exact al apariţiei lor nu este cunoscut încă de lumea ştiinţifică.

Deoarece apar deasupra stratului de nori în care au loc furtunile, e puţin probabil ca Descărcările Sprite să fie observate de pe Pământ. Cu toate acestea, timp de decenii, piloţii avioanelor au raportat apariţia acestor fenomene, dar de-abia din anii 90 au început să fie fotografiate.

Oamenii de ştiinţă care le-au studiat sunt de părere că observarea unor Descărcări Sprite pe alte planete poate duce la identificarea unor medii ambiante propice vieţii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu