vineri, 27 iulie 2012

ROMANIA VIZIONARA-VOTEAZA-TI VIZIUNEA!!!


Zilele din ultima vreme ale romanilor sunt formidabile si absolut extraordinare pentru ca ne arata ce este ininima noastra, cat suntem de copii, de exaltati, de entuziasti, de partizani, de subiectivi si egoisti, de circumspecti, de anti si de pro. Si ne mai arata modul in care intelegem sa convietuim, in cele din urma, cu cei diferiti de noi. Cu cei ce au alte optiuni, alta viziune de viata, si alte interese in viata. Cu vecinii nostri, cu cunoscutii, colegii, oamenii de alaturi de pe trotuar. Si romanii sunt, in ciuda conditiilor, in pofida stradaniei unor lideri de a ne opune unor categorii sociale, profesionale ori etnice, romanii sunt impaciuitori, toleranti si amicali.
Mergeam ieri sa imi iau niste sculuri de macrame. In magazin se vorbea despre referensum. O clienta spunea ca nu voteaza, vanzatoarea ca ar vota si cu doua maini daca ar putea. S-au incins spiritele si intr-o secunda eram unii impotriva ltora. Ca imediat sa se realizeze ca e o prostie pentru ca in magazinul acela o sa intram si luni si marti, si vanzatoarea, daca nu isi inchide pravalia din cauza taxelor, ne va procura ce avem nevoie, ne va sfatui, ne va servi amabil mai departe. Si deodata, toata lumea inflacarata de discutii a conchis ca cei care trebuie sa castige oricare ar fi circumstantele sunt romanii. Dar nu datorita rezukltatului scrutinului ci pentru ca stiu sa fie, in orice conditii, fraterni, solidari, buni vecini, ingaduitori, intelepti, impaciuitori, reciproc-sustinatori. Asta mi s-a parut miraculos si aspectul care face diferenta intre duminca orbului din mai 1990 si acum. Atunci furia ne orbea. Curentul “anti” din inima noastra a fost cel care a votat. Atunci ne temeam de o intoarcere, sau de schimbare. Votam din respingere
Acum, voteaza un curent “pro”. Pe care fiecare si-l defineste cum vrea, in felul sau, conform constiintei sale – in functie de cat de libera e ea.
Acum, se manifesta dorinta explicita de a vota pentru o viziune si nu pentru un om. Ne-am convins ca oamenii se pot schimba, se pot trada pe ei insisi si cuvantul lor, isi pot nega inima, pot fi slabi in fata puterii si a bogatiei, ca pot sa sterge din sufletul lor continuturi ca PATRIE, POPOR, TARA. Si cum omul e liber sa il recunoasca sau nu pe Dumnezeu la fel de liber este si sa ii iubeasca sau sa-i desfida pe ai lui, patria sa, bunurile tarii, valorile neamului sau. Si nimeni nu poate opri un om sa fie mare sau mic.
De aceea, nu omul este votat sau demis. Ci viziunea noastra despre ROMANIA este afirmata prin votul nostru. Oricare ar fi el. Oamenii pot fi mici. Dar viziunea noastra despre TARA ROMANIA are dreptul sa fie mareata. Iar oamenii care vor ajunge la putere vor fi “aspirati” , pusi in slujba viziunii noastre despre Romania. Chiar daca in detalii viziunile milioanelor de romani difera, in esenta viziunile noastre sunt inscrise acelorasi valori, indiferent pe cine votam: prosperitate, pace, impacare, moralitate, ordine, bucurie, prezervare, mandrie, creativitate, inspiratie, credinta, iubire, Dumnezeu.
Voteaza-ti viziunea!!!

Camelia Patrascanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu