joi, 9 august 2012

FORMĂ CIUDATĂ de pe Marte, surprinsă de Curiosity. BIZAR: după 2 ore, a dispărut


În imaginea de mai jos, trimisă de roverul marţian Curiosity, se poate vedea o pată de mari dimensiuni la orizont. Interesant este că, la două ore după ce această fotografie a fost surprinsă, pata a dispărut.

Prima dintre imaginile transmise de Curiosity prezintă o pată la orizont
Prima dintre imaginile transmise de Curiosity prezintă o pată la orizont

Curiosity trimite imagini către Pământ de fiecare dată când satelitul trece pe deasupra sa. O primă imagine prezenta o pată pe orizont, greu de explicat chiar şi de către oamenii de ştiinţă. 

O variantă intens discutată online este că roverul Curiosity a reuşit să fotografieze, în 200 de milisecunde, tocmai aterizarea navei spaţiale la bordul căreia a ajuns pe suprafaţa planetei. 

"Ar fi o coincidenţă nebună", a spus un inginer care lucrează la proiect, citat de LA Times. Acesta crede că acea pată este cauzată de praful de pe lentilele camerei cu care este dotat Curiosity. 

După ce a adus robotul Curiosity pe Marte, nava s-a depărtat la circa 700 de metri de robot şi s-a prăbuşit, conform planului gândit de NASA.

Controversa aduce aminte de un episod asemănător, din 1976, când Viking 1 a surprins imaginea de mai jos. În partea superioară se poate distingă un obiect ce seamănă foarte mult cu o faţă umană. Totuşi, o imagine mult mai bună surprinsă de sateliţi a arătat că "faţa" nu era nimic altceva decât o rocă de mari dimensiuni de pe suprafaţa planetei roşii.


Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu