joi, 9 august 2012

10 lucruri inteligente pe care le putem învăţa de la oamenii simpli


10 lucruri inteligente pe care le putem învăţa de la oamenii simpli

- Cu toţii am fost uimiţi atunci când o persoană care nu are acelaşi nivel de pregătire educaţională reuşeşte să trăiască o viaţă la fel de împlinită sau câteodată chiar mai fericită decât ceilalţi. Iată zece lucruri pe care le putem învăţa de la acest gen de oameni, în viziunea lui David DiSalvo, editor Forbes.com.



1. Poţi învăţa ceva util de la oricine

Oricând avem tendinţa de a-i ignora pe unii oameni din cauză că i-am etichetat deja că nu sunt suficient de “inteligenţi” pentru a spune ceva important. Este o greşeală majoră. În afară de  atitudinea arogantă şi îngâmfată, acest mod de gândire blochează fiecare lucru util pe care cealaltă persoană l-ar putea împărtăşi mai departe.
În loc să ascultăm şi să căutăm în cadrul conversaţiei “seminţe” de înţelepciune, permitem prejudecăţilor deja existente să marcheze totul ca “nefiind suficient de inteligent pentru mine”. Nu cred că există o persoană pe lumea aceasta de la care să nu putem învăţa ceva.

2.  Ideile minunate au valoare atunci când sunt puse în practică

Cele mai ingenioase planuri de proiectare, indiferent cât de multe creiere au lucrat la ele, se pot prăbuşi în mod fatal în faza de execuţie dacă apar erori ale calităţii.
Acest lucru este adevărat în egală măsură şi pentru planurile nemateriale. Conferirea măreţiei unui lucru necesită un efort şi o atenţie continuă, nu doar o avalanşă iniţială alimentată de creier, pentru a obţine idei exemplare pe hârtie.

3. Nu lăsa un bătăuş să te intimideze, nici măcar o dată

Un conducător de camion a spus: “Atunci când îi permiţi unui bătăuş să te intimideze, acesta nu câştigă neapărat, dar tu cu siguranţă pierzi”.
Ceea ce a vrut sa zică era că pierzi o bătălie, acolo sus, la creier, unde pierderea are un efect progresiv mai grav asupra psihicului tău. Da, îţi poţi reveni, dar va fi nevoie de mult efort pentru a reuşi să îţi creşti înapoi încrederea în sine.

4. Reciprocitatea este numele jocului într-o relaţie şi aşa va fi întotdeauna

Dacă nu poţi să returnezi o favoare sau să oferi înapoi mai mult decât ai primit atunci când cineva te-a ajutat, atunci eşti “handicapat” din punct de vedere al relaţiei.
Deşi această lege are în spate o logică intuitivă de bază, este incredibil cât de des este ignorată. Dorinţa pentru reciprocitate trebuie să existe pentru ca relaţia să crească şi să înflorească. Nici unul dintre noi nu reprezintă o stradă cu sens unic.

5. A învăţa este bine; a face este şi mai bine

Ei bine, această frază este puţin la limită. A învăţa este mai mult decât bine, este esenţial. A învăţa reprezintă elixirul care face din creierul uman cea mai puternică unealtă organică de luare a deciziilor şi de rezolvare a problemelor de pe planetă.
Ideea principală de aici este aceea că există o anumită magie în a face ceea ce mulţi oameni pur şi simplu ratează. Poţi învăţa multe despre motoarele maşinilor, dar până când nu ajungi sub capotă şi munceşti la una dintre ele, nu ai cum să realizezi ce invenţie remarcabilă reprezintă aceste maşinării pe care le ignorăm zi de zi. Acesta este unul din miile de exemple care există, dar la care se aplică aceleaşi principii.

6. Bunătatea nu este opţională

Kurt Vonnegut a spus o vorbă faimoasă:”Există o singură regulă pe care o ştiu…trebuie să fii bun”.
De ce unii oameni nu “înţeleg” pur şi simplu acest lucru, în timp ce alţii privesc ideea de a fi bun cu alţii ca pe o misiune zilnică?
Ar trebui să luăm în considerare şi ideea că este posibil să nu avem dreptate în multe situaţii din viaţă şi că nu se merită să ne purtăm urât cu o altă persoană doar pentru a dovedi ceva. În plus, a nu fi bun cu cineva nu este logic, deoarece îi determină pe ceilalţi să se comporte la fel cu tine şi cine şi-ar dori asta?

7. Poţi supravieţui la orice (presupunând că acel lucru nu te ucide din punct de vedere fizic).

Adesea este o reflectarea asupra ideii cum că nu vom supravieţui la unele calamităţi, şi asta ne doboară. De obicei, putem găsi rezerve interioare pentru a depăşi aproape orice şi probabil va fi o surpriză pentru noi înşine că am reuşit acest lucru. De cele mai multe ori ne oferim puţine şanse când vine vorba de capacitatea noastră de a depăşi situaţiile dificile. Însă o veche zicală spune că greutăţile care nu te omoară te întăresc.

8. Cumpără un câine

Putem cumpăra şi o pisică, un peşte sau o broască ţestoasă, dar există ceva la un câine care scoate la suprafaţă tot ceea ce e mai bun din stăpânii lor. Compania unei fiinţe necuvântătoare plină de iubire necondiţionată are un efect fizic benefic, în special atunci când trecem prin perioade dificile.

9. Banii sunt importanţi, dar experienţa are o valoare inestimabilă

Atunci când ne cumpărăm ceva, ne bucurăm de lucrul respectiv pentru o vreme, dar tendinţa spre acumulare care se găseşte în noi ne va determina să ne percepem propria valoare şi împlinire în viaţă în funcţie de câte bunuri am ajuns să posedăm.
Totuşi, atunci când investim în experienţă, ne cumpărăm amintiri şi noi cunoştinţe,investim într-un nou mod de a gândi şi de a ne comporta, devenind astfel mai înţelepţi. Acestea sunt lucruri care devin parte din ceea ce suntem noi şi nu un obiect pe care îl puteam atinge.

10. Fii pregătit

O să încheiem cu o logică simplă. Fii pregătit… pentru orice. Citându-l pe filozoful nepreţuit Mike Tyson, “toată lumea are un plan, până când primeşte un pumn în faţă”. Exact. Aşa că fii pregătit să primeşti o lovitură în faţă şi apoi mai citeşte o dată punctul 7 din lista noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu