joi, 2 august 2012

Trei studii confirmă o DESCOPERIRE EPOCALĂ privind CANCERUL


Existenţa celulelor suşă canceroase şi rolul acestora în dezvoltarea tumorilor a fost confirmată de rezultatele a trei studii - două publicate în revista Nature şi unul în Science, informează AFP.


Cercetătorii continuă lupta cu cancerul
Cercetătorii continuă lupta cu cancerul
"Ipoteza" existenţei celulelor suşă canceroase "era vehiculată de ceva timp", a explicat cercetătorul olandez Hugo Snippert, cosemnatar al studiului publicat în Science. O celulă suşă este o celulă nediferenţiată care are capacitatea de a se multiplica şi specializa în celule de toate tipurile (osoase, musculare, sangvine etc.).
Celulele suşă canceroase ar fi la originea dezvoltării tumorilor şi ar explica apariţia metastazelor.
Potrivit lui Snippert, de la Universitatea din Utrecht, cele trei studii, toate realizate pe şoareci de laborator, arată clar o ierarhie a celulelor tumorale, iar cele suşă sunt responsabile cu producerea noilor celule canceroase.



Studiul realizat de echipa lui Snippert furnizează dovezi ale activităţii celulelor suşă în adenomul intestinului, care prefigurează un cancer. O celulă suşă sănătoasă suferă o mutaţie pentru a crea o celulă canceroasă de origine, de la care se va dezvolta tumoarea, spune Snippert. Aceste celule suşă canceroase sunt cele care ar trebui să devină ţinta noilor tratamente, adaugă Snippert. Într-unul din studiile publicate în Nature, o echipă de cercetători americani a descoperit, în cazul unei tumori la creier, de tipul glioblastomului, un subansamblu de celule care părea a fi sursa reapariţiei tumorilor după chimioterapie. "Acest studiu demonstrează că, cel puţin în cazul anumitor tumori solide, celulele suşă canceroase există", a spus cercetătorul Luis Parada, de la Universitatea Southwestern din Texas Southwestern, coautor al studiului.
Cel de-al treilea studiu, realizat de cercetători din Belgia şi Marea Britanie, a avut ca subiect cancerul de piele, iar rezultatele au fost similare.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu