joi, 27 septembrie 2012

China nu este pregătită pentru un conflict militar cu Japonia


Япония острова Сенкаку Япония Тайвань лодка Тайвань катер Тайвань
Foto: EPA

Criza din jurul insulelor Senkaku a provocat apariţia unei serii de publicaţii în presa chineză şi japoneză, care îndeamnă la folosirea forţei pentru confirmarea suveranităţii naţionale asupra acestor insule. Însă în realitate, părţile fac tot posibilul pentru a exclude o asemenea evoluţie a evenimentelor.

China evită să trimită în zona insulelor nu numai nave ale flotei militare, ci şi nave ale pazei de coastă, formată din militari ai armatei naţionale, deoarece personalul militar şi navele bine înarmate pot fi percepute ca un semn de agresiune şi pot duce la izbucnirea unui conflict armat.
Ca urmare, spre insule sunt trimise nave de supraveghere marină, care nu sunt înarmate de loc sau minim. Lor le va fi greu să influenţeze activ situaţia, chiar dacă comandanţii lor vor adopta o asemenea decizie. Pe de altă parte, ele se potrivesc pentru notarea simbolică a suveranităţii chineze asupra insulelor.
China ţine cont de faptul că Japonia este legată prin acordul de securitate de SUA, care au confirmat deja disponibilitatea de a sprijini Japonia în cazul unui conflict. În afară de asta, deocamdată China nu are nici posibilităţi militare pentru a instaura controlul asupra insulelor Senkaku.
Până în 1980, China s-a dezvoltat în plan militar doar în calitate de putere terestră. Flota chineză a fost construită în baza concepţiei „apărării active a coastelor” şi sarcina ei principală a fost aceea de a împiedica debarcarea unui desant american sau sovietic pe teritoriul chinez.
La mijlocul anilor 1980 a fost lansată concepţia construirii unei flote mari, însă ea a început să fie realizată doar în a doua jumătate a anilor 1990. Abia în ultima vreme au apărut rezultate serioase sub forma unor serii de nave relativ moderne. Dar flota chineză, ca şi mai înainte cedează în faţa flotei japoneze, care este una din cele mai puternice şi bine pregătite flote din lume.
În ce priveşte numărul forţelor armate, China depăşeşte Japonia: armata chineză în timp de pace are un efectiv de 2,5 milioane de oameni, iar Japonia circa 250.000. Însă, războiul pentru insule se va duce în principal cu ajutorul flotei şi aviaţiei.
Majoritatea experţilor sunt de acord cu faptul că dacă conflictul din jurul insulelor va întra într-o fază fierbinte, el se va încheia cu o înfrângere înjositoare pentru flota şi aviaţia chineză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu