sâmbătă, 8 septembrie 2012

Descopera Romania : „Șatra Pintii” din Cernesti, Maramures


În Maramureș, în comuna Cernești, există un munte vulcanic, cunoscut printre oamenii zonei drept „Șatra Pintii”, zona de refugiu a vestitului haiduc Pintea Viteazul în care nicio femeie nu are voie să calce.
Povestea începe la poalele muntelui, în „Seciu cu Arine”. Ștefan Bărbos, moroşan de prin părţile locului, povesteşte despre Fântâna Rece și cum se ajunge la Șatră, acolo unde se spune că a fost refugiat Pintea, cu haiducii lui. „Acolo stătea Pintea, se refugia, dădea târcoale prin sat, și pregătea atacul pentru a lua de la bogați și să dea la săraci”, explică bărbatul.
Vestitul haiduc, era un om al zonei, născut la Măgoaja. „Aici și-a făcut ceată de haiduci, vreo 20. Era un om tare bun, îi ajuta pe săraci, pe aceia care nu aveau nici măcar o coajă de pâine. Știa foarte bine zona, avea niște cărări ocolitoare, care le știa numa’ el. Astăzi povestea aici cu tine, peste un ceas era dincolo și mergea pe sub poala pădurii, mergea către oraș și nu-l mai cunoștea nimeni. (…) Îi cunoștea pe toți foarte bogați, dar și pe cei săraci. El mergea cu haiducii, lua de la bogați și le dădea la ceia săraci, necăjiți”, povestește Bărbos.
Pornind încet către vârf, se ajunge la „Locu lu Ciulu”. Acolo, printre tufe, Pintea ascundea caii și urmărea unde poate să dea atacul. „De aici se văd toate localitățile, Trestie, Ciocotișu, Fânața, tot mai sus mergea și vedea tot. De aici supraveghea și către Baia Mare, din Vârful Măguricii se vede foarte bine Baia Mare, Baia Sprie și Tăuțiu”, arată bătrânul.
Şatra Pintii, loc jurat
După aproximativ două ore de mers pe jos, se ajunge la Schitul Șatra lui Pintea sau Șatra Pintii. „Ăsta era locul lui de refugiu. Aici e o zonă jurată, femeile nu au voie. Seara se adunau toți și frigeau slănină, numa’ că el frigea câte un porc odată. Acuma e criză, când n-o fost frigeam și noi bucată mai mare. Când sfârie slănina, parcă suntem haiducii lui Pintea”, spune Bărbos.
La doar câteva minute de schit, într-o pădure tânără era casa lui Pintea. „Aici oarecând se vedeau ușă și geamuri, da’ acum e acoperit de vegetație. Era un semn acolo și nu intra nimeni. Mai sus e peștera lui Pintea, o grotă de patru-cinci metri adâncă. Aici se ascundeau haiducii și își puneau toate averile”, adaugă maramureșeanul.
Din păcate, toate locurile sfinte pentru localnici s-au deteriorat de-a lungul anilor. „E un loc secret, ascuns. E la vreo zece metri de aici, dar acum nici pușca nu-mi încape. Aici o fost o glotă, dar e astupat tot. O fost o scară de lemn, coborai și te băgai pe sub”, mai spune bărbatul.
Legenda spune că Pintea era nemuritor. „Când o umblat să-l împuște, cineva din ceata lui l-o turnat. Pintea era un om blăstămat, cu tri fire de duh sfânt și-un firicel de argint subsoară de-a stânga, că acolo îi sta puterea. Pe el îl putea împușca oricând că n-o murit până atunci, da’ cineva l-o depistat c-o fost blăstămat de mă-sa, să nu moară. Cam atâta știu”, încheie Ștefan Bărbos.
Pintea Viteazul (1670 – 1703) a fost căpitanul cetei de haiduci care acționa în zona de nord-vest a Transilvaniei la începutul secolului al XVIII-lea. Reședința de bază a cetelor de haiduci conduse de Pintea Viteazul era muntele Șatra (azi numit Șatra lui Pintea sau Șatra Pintii, un munte vulcanic de 1.041 metri altitudine) – o fortificație naturală greu de cucerit. De aici Pintea Viteazul organiza și ataca reședințele nobiliare ale grofilor din nordul Transilvaniei. Ca să ajungi pe muntele Șatra Pintii trebuie să treci prin frumoasa comună maramureșeană Cernești.
Adevarul.ro
Sursa:  www.2012en.ro 


Источник:http://www.2012en.ro/2012/09/descopera-romania-satra-pintii-din-cernesti-maramures/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FaMYX+%282012+Era+Noastra%29



Источник:http://www.2012en.ro/2012/09/descopera-romania-satra-pintii-din-cernesti-maramures/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FaMYX+%282012+Era+Noastra%29



Источник:http://www.2012en.ro/2012/09/descopera-romania-satra-pintii-din-cernesti-maramures/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FaMYX+%282012+Era+Noastra%29

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu