sâmbătă, 1 septembrie 2012

Diplomaţie în stil iranian


Саммит Движение неприсоединения тегеран иран

Foto: EPA

Deja au avut loc două scandaluri în prima zi a lucrărilor summit-ului Mişcării de Nealiniere din Teheran. Preşedintele Egiptului, Mohammed Mursi a sprijinit opoziţia siriană. În replică, delegaţia Siriei a părăsit sala de şedinţe. Iar ayatolahul iranian, Ali Khamenei, a criticat politica ONU, ceea ce a stârnit nemulţumirea şefului organizaţiei, Ban Ki-moon.

„În Siria are loc o revoluţie împotriva unui regim injust şi despotic. Solidaritatea cu sirienii este datoria noastră morală şi ne declarăm sprijinul statornic şi total pentru poporul sirian în dorinţa lui de a obţine libertatea”, a spus preşedintele Egiptului la deschiderea summit-ului. Acest discurs nu a fost pe placul delegaţiei siriene, care a părăsit sala.
Încă o temă, care a stârnit scandal, a fost examinarea problemei iraniene. Ayatolahul iranian, Ali Khamenei, s-a pronunţat dur împotriva politicii duse de ONU, care, potrivit acestuia, încearcă să impună lumii valorile şi viziunile sale. Această declaraţie nu i-a plăcut secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. În replica sa, el i-a criticat pe liderii iranieni pentru nerecunoaşterea Holocaustului şi pentru ameninţările de distrugere a Israelului. Ambele părţi şi-au urmărit interesele.
Oricare ar fi rezultatele celei de-a doua zile a summit-ului şi la orice consens n-ar ajunge şefii ţărilor membre ale Mişcării de Nealiniere, deja este clar că nici Iranul, nici Siria nu au obţinut ce şi-au dorit, consideră politologul Elena Melkumian.
„Acum se încearcă refacerea artificială a Mişcării de Nealiniere. Această organizaţie a apărut în timpul războiului rece, când ţările în curs de dezvoltare încercau să-şi câştige independenţa de centrele de dezvoltare mondială. Acum totul s-a schimbat, politica mondială este alta şi nu mai există motive pentru reluarea activităţii Mişcării de Nealiniere. Nu întâmplător, la acest summit n-au participat prea multe ţări. Înainte ele erau în jur de o sută, iar acum multe dintre ele au ales o altă cale. Sunt convinsă că actualul summit a fost încă de la început condamnat la eşec”.
Elena Melkumian a subliniat că cele mai multe ţări în curs de dezvoltare o politică comună cu întreaga comunitate mondială, fără a încerca să se pună într-o poziţie specială. Scopul lor este să se integreze cât mai rapid în politica mondială. Încercările de a soluţiona separat problemele actuale nu vor avea un sprijin larg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu