sâmbătă, 1 septembrie 2012

Respectarea angajamentelor, victoria integritatii…



In contactele dvs. zilnice ii cunoasteti pe cei care sunt cinstiti cu dvs. si care isi respecta promisiunile si angajamentele. Ii stiti de asemenea si pe cei care sunt duplicitari, inselatori si necinstiti. Chiar si in cazul in care ajungeti sa semnati un cobtract legal cu cei necinstiti, ati putea spune cu mana pe inima ca ei vor respecta termenii contractuali si se vor tine de cuvant?
 
Constiinta este aceea care ne transmite in mod constant valoarea, atat a scopurilor, cat si a mijloacelor, precum si faptul ca cele doua sunt inseparabile. Eul insa ne spune ca scopul scuza mijloacele, inconstient de faptul ca un scop nobil nu poate fi niciodata atins cu mijloace ignobile.
Uneori ni s-ar putea parea ca nu putem respinge aprioric argumentatia ideii ca atingerea scopului scuza orice mijloace, insa exista consecinte imprevizibile care, desi la inceput nu suntdecat simple premise, ulterior capata o gravitate care duce la denaturarea consecintelor si la zadarnicirea actiunii.
De pilda, puteti tipa la copiii dvs. sa-si curete camera si, daca scopul dvs. este curatenia camerei lor, veti reusi sa il atingeti. Dar va asigur: nu numai ca mijloacele folosite vor afecta negativ relatiile cu copiii, dar daca plecati din oras pentru cateva zile, camera nu va mai fi curata in perioada absentei dvs.

In fapt, orice incercare de impunere cu forta, prin insuflarea fricii, cu un control exagerat si fara a permite libertatea de alegere, va conduce la esec, atat relational, cat si al scopului tintit.
Mijloacele nu vor fi scuzate de catre scop, oricat de inalt ar parea acesta. 

Oricate subterfugii, disimulari, recompense si penalizari ar fi folosite de catre cei ce(-si urmaresc destinele, pentru a impune mai repede decat este natural si firesc un scop tintit pentru general, el nu va reusi fara sacrificarea individului – in cazul in care nu face apel la constientizare din partea sa.
Deoarece, fiecare pas este necesar a fi parcurs, exersat si asimilat. 

Fiecare etapa eludata, fiecare aspect intunecat neconstientizat si neasumat, fiecare capitol dureros neacceptat, neiertat si neinchis, va putea retrimite individul in orice moment pe acea treapta inferioara pe care pasul a sarit-o in urcusul grabit spre inalturi, impus din exterior sau autoimpus.
Oamenii a caror viata nu este guvernata de constiinta, nu vor putea cunoaste aceasta integritate interna si pace a sufletului. Ei isi vor simti mereu Eul incercand sa le controleze relatiile cu persoanele din jur.

Cu toate ca nu este exclus, ca din cand in cand, sa mimeze sau sa pretinda ca sunt politicosi ori empatici, ei vor folosi in acest scop forme subtile de manipulare si vor ajunge chiar sa apeleze la un comportament amabil, nefiind insa capabili sa-si disimuleze integral atitudinea supusa sau dictatoriala.

Victoria integritatii este o victorie savurata in singuratate si reprezinta temelia pe care se cladesc “victoriile” publice pe care le aduc stabilirea unei viziuni comune, disciplina si pasiunea.
Steven Covey



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu