miercuri, 26 septembrie 2012

Este nevoie de un supercomputer pe Lună?


луна планета космос освоение
© Foto: Flickr.com/mikebaird/cc-by

Oamenii de ştiinţă din SUA au propus să se instaleze pe Lună un supercomputer şi antene cu ajutorul cărora se vor putea primi şi procesa informaţii de la aparate spaţiale. Potrivit autorilor ideii, staţiile terestre de comunicaţii prin satelit din California, Spania şi Australia lucrează la capacitate maximă. Munca lor poate fi uşurată cu ajutorul unei staţii pe Lună.

Acolo s-ar primi informaţiile şi în format procesat ar fi transmise pe Terra.
Între altele, unii specialişti consideră că posibilităţile staţiilor terestre nu sunt epuizate, spune Igor Marinin, redactor-şef al revistei Noutăţile cosmonauticii.
„În prezent există un număr suficient de staţii. În plus, construcţia unei staţii pe Lună este mai scumpă şi deservirea ei este mai dificilă decât pe Terra. Este suficient să se construiască zece antene pe Terra”.
Deocamdată, ideea savanţilor americani generează multe semne de întrebare. Nu este încântat de această idee nici astrofizicianul rus Aleksandr Rodin.
„Instalarea de antene şi supercomputere pe Lună nu este o problemă care se poate rezolva în următorii zece ani. Cred că această ştire este de domeniul fantasticului şi are drept scop obţinerea de finanţe şi atragerea interesului spre problema studierii Cosmosului”.
Totodată, potrivit unor savanţi ruşi, există minimum un lucru pozitiv în ce priveşte ideea americanilor. Antenele de pe Lună pot fi folosite nu doar pentru monitorizarea aparatelor spaţiale. Împreună cu dispozitivele terestre, ele ar putea forma un radiotelescop uriaş, menţionează expertul Igor Marinin.
„La noi funcţionează staţia Spectr-R, care se îndepărtează la sute de mii de kilometri de Terra şi primeşte semnale slabe din diferite puncte ale Universului. În loc de a lansa un radiotelescop în spaţiu deschis, el poate fi construit pe Lună”.
Totuşi mulţi specialişti consideră că ideea de a construi pe Lună antene şi un supercomputer nu este altceva decât o idee frumoasă. Totodată, ei subliniază că este foarte greu să se preconizeze acum ce vor face oamenii pe Lună peste 30-40 de ani. Însă este evident că într-o anumită etapă a asimilării Lunii acolo vor apărea în mod inevitabil şi radiotelescoape, deoarece va fi mai comod să se primească şi să se proceseze semnalele din Cosmos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu