miercuri, 26 septembrie 2012

Peste 300 miliarde de euro au fost retrase din bancile a patru tari Europene


Un total de 326 miliarde euro au fost retrase in ultimul an din banci aflate in Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda

Daca in 2010 retragerile de bani erau intalnite in special in cazul Greciei si al Irlandei, in 2011 acestea au inceput sa afecteze Spania si Portugalia, tari care se afla in centrul crizei economice din zona euro, conform publicatiei Bloomberg.

Mare parte din banii care au iesit sau indreptat catre Germania si Franta, care au cunoscut o crestere de aproape 300 miliarde euro a depozitelor bancare in aceasta perioada. Aceste tari sunt percepute ca fiind mai sigure, iar frica celor care au depozite bancare in tarile de la periferia zonei euro ca la un moment dat acestea vor reveni la monedele nationale, abandonand euro, conduce la un exod al banilor, chiar daca pentru a retine depozitele bancile ofera dobanzi la depozite in euro de pana la 5%, in cazul Greciei. Aceste plecari de bani, submineaza rolul monedei unice, si anume acela de sistem financiar integrat.
Datorita lipsei resurselor ieftine de finantare, bancile din cele patru tari europene sunt nevoite sa ofere dobanzi mai mari cu 1 sau 2 procente, pentru credite acordate companiilor, si de pana la 3 procente in cazul celor acordate populatiei. Cresterea costului pentru credite,este resimtita prin scaderea in continuare a activitatii economice in cele patru tari, care se afla din nou in recesiune.
Retragerile din bancile celor patru tari a cunoscut o intensificare in acest an. In cazul Spaniei de la 4% anul trecut la 7% in primele 6 luni din acest an, in timp ce bancile portugheze au pierdut 6% procente din depozite in acest an, fata de doar 1 procent in anul precedent.
Sursa: gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu