duminică, 2 septembrie 2012

Gheţarii din Arctica „întineresc”


северный ледовитый океан море север море арктика
© Foto: Flickr.com/U.S. Geological Survey/cc-by

Centrul Naţional de Date referitoare la Gheaţă şi Zăpadă (NSIDC) din SUA a confirmat datele colegilor japonezi că suprafaţa gheţii maritime din Arctica s-a redus în august până la cele mai mici valori din întreaga istorie a monitorizării prin satelit: până la 4,1 milioane de kilometri pătraţi.

Această suprafaţă este cu 70 de mii de kilometri pătraţi mai mică decât recordul minim anterior, înregistrat pe 18 septembrie 2007. Până în 2040, învelişul de gheaţă al Terrei se poate topi în întregime, consideră unii specialişti străini. Savanţii ruşi nu sunt de acord cu aceste prognoze.
Specialişti din diferite ţări urmăresc cu atenţie starea gheţarilor arctici. Din 1979, ei se folosesc de fotografiile obţinute prin satelit, ce-i drept, utilizează diferite metode de estimare a suprafeţei gheţii. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Studiere a Arcticii şi Antarcticii din Sankt-Petersburg se bazează şi pe experienţa vastă a studiilor de teren, pe care colegii străini nu le deţin.
Datele existente vorbesc despre „întinerirea” gheţarilor arctici şi caracterul lor sezonier, nu despre dispariţia lor, a declarat pentruVocea Rusiei doctorul în geografie Henrich Alekseev.
„Problema este că gheţarii se topesc vara, iar iarna se formează din nou. Şi zona acoperită de gheaţă iarna se schimbă puţin, ea reducându-se foarte puţin”.
În plus, după părerea lui Alekseev, reducerea gheţarilor în mările arctice se produce diferit. Mările importante pentru Rusia, prin care trec traseele Căii Maritime de Nord, anul acesta sunt acoperite de mai multă gheaţă decât de obicei. Iar dacă în Marea Barents se înregistrează un minimum al stratului de gheaţă, în Mările Kara, Laptev, Siberia de Est şi Ciukotka volumul de gheaţă îl depăşeşte pe cel din 2007. Condiţiile acestei veri calde în Arctica pot fi considerate neobişnuite, însă Calea Maritimă de Nord nu s-a eliberat de tot de gheaţă. Şi pe viitor spărgătoarele de gheaţă vor fi necesare, spune expertul rus.
„Conform prognozelor existente în urma calculelor făcute după scheme globale, până la sfârşitul secolului gheaţa poate dispărea aproape în întregime, însă iarna va continua să se refacă”.
Topirea neobişnuită a gheţarilor în 2012 este, mai degrabă, o reverenţă de rămas bun a încălzirii pe sfârşite. Gheaţa este un produs al climei, iar dacă e să comparăm temperaturile oscilante şi topirea gheţarilor, vedem că acestea coincid, a conchis Alekseev.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu