vineri, 14 septembrie 2012

„Inocenţa musulmanilor” a provocat un val de proteste în întreaga lume


гипет сша египет протест египет флаг
Foto: EPA

Astăzi, în multe ţări musulmane au avut loc din nou acţiuni de protest împotriva filmului „Inocenţa musulmanilor”. Acum, demonstraţiile nu mai au doar un caracter antiamerican, ci şi unul antioccidental. Sute de demonstranţi au pătruns în Ambasada Germaniei din capitala Sudanului, Khartoum. O situaţie asemănătoare a avut loc la reprezentanţa diplomatică a Marii Britanii.

Filmul a costat deja viaţa ambasadorului american şi a trei angajaţi ai misiunii diplomatice americane din Libia. El a stârnit un val de atacuri antiamericane şi marşuri în Egipt, Libia, Tunisia, Yemen, Iran, Pakistan, Sudan, Afganistan şi Malaiezia. Şi este puţin probabil că totul se va termina aici. Se zvoneşte că adevăratul autor al filmului de scurt metraj ar putea fi un egiptean creştin copt dintr-o comunitate religioasă radicală, care locuieşte în California.
Boris Dolgov, expert la Centrul de Studii Arabe de la Institutul de Orientalistică, spune că America este lovită de politica sa: politica sprijinirii oricăror grupuri care se pronunţă împotriva regimurilor aflate la putere, în cadrul aşa-numitei „primăveri arabe”.
„În prezent, situaţia în ţările arabe s-a schimbat. Înainte, conducerea acestor ţări controla situaţia şi nu permitea atacuri asupra ambasadelor, nemaivorbind de uciderea unui ambasador. Acum acest lucru a devenit posibil, deoarece forţele islamiste radicale acţionează deja în mod deschis în aceste ţări”.
Şi în America are loc o luptă în jurul filmului. Orice evenimente dramatice în ajunul alegerilor prezidenţiale nu au cum să nu influenţeze alegătorii, spune Oleg Kulakov, profesor la Universitatea Militară din Rusia.
„Cel mai probabil, această provocare a fost planificată. Întrebarea se pune cine a planificat-o şi care a fost interesul. Este puţin probabilă implicarea preşedintelui Obama şi a administraţiei lui. Însă, pe de altă parte, ei se află la sursa de informaţii. Şi ei, fireşte, trebuia să ştie ce se va întâmpla şi sub ce formă”.
„Inocenţa musulmanilor” nu este în stare să influenţeze rezultatele alegerilor. Însă poate afecta puternic imaginea lui Obama în sud, în „centura biblică”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu