vineri, 14 septembrie 2012

“Mobilizaţi-vă să salvaţi civilizaţia voastră rurală. Ea moare de foame acum”


Civilizaţia rurală românească moare de foame acum, iar autorităţile ar trebui să se mobilizeze pentru a o salva, a declarat joi Peter Hurley, director promovare USR, în cadrul conferinţei ‘Comunitatea rurală: provocări şi oportunităţi în dezvoltarea rurală în România în perioada 2014-2020.
‘Mobilizaţi-vă să salvaţi civilizaţia voastră rurală. Ea moare de foame acum, desigur într-un mod mult mai elegant decât a mea (civilizaţia rurală irlandeză n.r.), dar până la urmă care este diferenţa? Sunteţi ca Adam şi Eva în grădina Edenului. Agricultura a rezistat ani, mii de ani, cu toate schimbările şi toate conspiraţiile imaginabile, dar are o mare slăbiciune, odată rupt lanţul nu poate fi revigorat. Ţăranul român nu vorbeşte aceeaşi limbă cu noi. Nu are bani de investit şi nici nu are încredere în noi. Nu este vorba de cuvinte aici, este vorba de grai, de o construcţie arhaică de gândire. El nu înţelege ce-i Comisia Europeană, ce e cofinanţare, ce e beneficiar’, a spus Hurley.
Potrivit acestuia, ţăranul român ştie doar că nu mai are piaţă de desfacere pentru că a venit supermarketul la el acasă, că roşiile vin din Spania şi în august şi că e secetă.
‘Nu el ar trebui să înveţe limba noastră tehnocratică. Noi ar trebui să fim cei care ar trebui să construim un pod care să traverseze această distanţă dintre el şi noua structură economică. Construcţia podului a început, este foarte bine. Peste 100.000 de proiecte s-au contractat şi finanţat. Vă daţi seama cât de multă muncă este implicată în această mişcare naţională care se numeşte Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, fiind doar unul dintre programele operaţionale. Am ajuns într-un sat la o sărbătoare religioasă de Rusalii ca să văd tradiţia ţărănească rurală românească promovată prin fonduri europene cu cap de afiş Ana Lesko şi să ascult un preot cu o orchestră populară care cântă ce bun şi gospodar este dragul nostru primar. Dacă nu ar fi tragic, ar fi comic. Civilizaţia voastră rurală merită mai mult. Am întâlnit anul acesta oameni care au reuşit să facă podul între ţăran şi piaţă’, a explicat oficialul USR.
El a mai spus că în Spania 50% din tinerii sub 25 de ani sunt şomeri.
‘Oare ne aşteaptă asta şi aici? Care este planul? În Anglia în 1924 s-a închis ultima piaţă tradiţională pentru fermieri. În 2011 tot acolo sunt 7.500 de astfel de pieţe pentru fermieri şi producţie locală. Ei încă încearcă să recupereze ceea ce România are încă nativ, mâncare tradiţională autentică, cu o moştenire care nu se mai găseşte în altă parte. Acolo avem comoara. Provocarea ar trebui să fie una strategică naţională’, a afirmat Hurley.
Acesta a vorbit şi despre dispariţia civilizaţiei rurale irlandeze.
‘În Irlanda, în anul 1847, recolta de cartofi a eşuat parţial. A urmat o iarnă grea. Un an mai târziu a eşuat în totalitate, iar administraţia de atunci a decis că nu ar trebui ca ţăranii să trăiască prin ajutor de stat, aşa că a decis să sisteze distribuţia de mălai importată din India. Un popor deja slăbit după mulţi ani, după sute de ani de discriminare, s-a îngrămădit din ce în ce mai spre vestul insulei unde pământul era cel mai slab şi a început să moară de foame. În doi ani, un milion de ţărani au pierit şi un milion au plecat spre America în vapoare poreclite ‘vapoare coşciug’, pentru că jumătate dintre ei nu au ajuns. Aşa a început sfârşitul poveştii ţăranului irlandez, sfârşitul civilizaţiei noastre rurale’, a mai spus Hurley.

Sursa: capital.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu