duminică, 23 septembrie 2012

Slovenia, in prag de criza – Urmeaza prabusirea?


Slovenia ar putea deveni cea de-a sasea tara europeana care are nevoie de un pachet de salvare de la creditorii externi, avertizeaza premierul Janez Jansa.
In iulie, cea mai mare banca din acest stat a avut nevoie de 380 milioane de euro de la Guvern.

In acest context, prim-ministrul sloven a atras atentia asupra unui scenariu similar cu al Greciei, daca reformele nu vor continua.
De altfel, agentiile de rating au retrogradat Slovenia, iar multi angajati din administratia publica s-au trezit cu salariile micsorate cu 7,5%, scrie The Economist.
Insa problemele fostului stat iugoslav nu se termina aici. Janez Jansa, un veteran in politica, este judecat pentru luare de mita de la o firma finlandeza de arme.
In plus, pe 5 septembrie, un fost director al unei companii mari a fost acuzat de frauda, iar biserica catolica din Slovenia este zguduita de scandaluri sexuale si de datorii.
Potrivit publicatiei citate, aceasta “atmosfera febrila” contribuie la adancirea starii de instabilitate, care afecteaza increderea investitorilor.
Pe 11 noiembrie, slovenii sunt chemati la vot pentru a-si alege un nou presedinte. Actualul sef al statului, Danilo Turk, ar putea castiga din nou, astfel ca, sub o conducere unitara, acest stat si-ar putea reveni din punct de vedere economic.
Insa Renata Salecl, un cunoscut om de cultura sloven, este mai pesimista, sustinand ca problemele cu care se confrunta tara sa sunt similare cu cele din alte state europene, astfel ca si Slovenia va ajunge “la ceasul mortii”.

Sursa: ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu